Skoči na glavno vsebino
Select Page

Za en dan smo učenci prilagojenega programa odprli restavracijo Živalski raj. To pa ni bila čisto običajna restavracija, ampak restavracija z zelo izučenim natakarjem in gosti, ki so pravila bontona zelo dobro poznali. Natakar je znal pravilno pripraviti mizo, iz desne postreči juho, testenine z golažem in školjke, ter jih kasneje iz leve tudi odnesti.

Gostje so znali jedi pravilno pojesti. Opomnili so nas, da se juhe nikoli ne piha, da se prtiček pri hranjenju s testeninami postavi za ovratnik in ne na kolena, ter da se školjke lahko je z rokami. Tudi ostale obiskovalce naše restavracije (starše, gospo ravnateljico in ostale) so znali podučiti in jim razložiti pravila lepega vedenja, na katera v vsakdanjem življenju velikokrat pozabljamo.

Žal se je pri sladici malo zataknilo in kljub temu, da so si naši gostje za sladico zaželeli palačinke, teh zaradi neljubega dogodka v kuhinji (spretna pomočnica je prelisičila vestnega in marljivega kuharja, ter mu izmuznila maso za palačinke) niso dobili. So pa bili zato postreženi s prav posebnimi plesnimi palačinkami.

S sladico, smo se na koncu sladkali vsi. Namesto palačink, smo uživali v sladki, čokoladni torti s smetano in jagodami, katere recept delimo tudi z vami.

 

ČOKOLADNA TORTICA

Čokoladni biskvit:

  • 8 jajc
  • 200 g sladkorja
  • 80 g masla
  • 160 g moke
  • 40 g kakava
  • 1 pecilni prašek

Rumenjake, maslo in polovico sladkorja penasto stepamo. Beljake s preostalim sladkorjem stepamo v trd sneg in primešamo rumenjakovi masi. Moko s kakavom in pecilnim praškom  presejemo, narahlo primešamo  jajčni zmesi. Tortni model premera 22 cm postavimo na pekač obložen s peki papirjem in vanj vlijemo testo. Pečemo 30-35 minut pri 180 stopinjah Celzija. Pečen biskvit obrnemo narobe in ga ohladimo. Kasneje ga prerežemo na dve ali tri plasti.

Čokoladna krema:

  • 400 g jedilne čokolade
  • 400 ml sladke smetane

Zavremo 200 ml sladke smetane, dodamo čokolado in premešamo, da se raztopi. Kremo ohladimo. Ohlajeno kremo stepamo, da postane rahla in penasta, primešamo ji še 200 ml sladke smetane.

Bela čokoladna krema:

  • 150 ml sladke smetane
  • 100 g bele čokolade
  • 1 jajce
  • 50 ml mleka
  • 2 lista želatine

Jajce, mleko penasto stepamo nad soparo, dodamo namočeno želatino in dobro premešamo, da se raztopi. Dodamo še stopljeno čokolado in na koncu stepeno čokolado.

Ohlajen, razrezan biskvit namočimo (z mlekom, kakavom), nanj namažemo temno čokoladno kremo, dodamo plast namočenega biskvita in belo čokoladno kremo. Torto poljubno okrasimo.

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost