Skoči na glavno vsebino
Select Page

Na kaj vse pomisli človek, ko si pred oči naslika VRT?

Takoj se nam pred oči prikažejo številne rastline: zelenjava, rožice, zelišča, začimbe, pa tudi različne grmovnice… In če uzremo še malo globlje, vidimo za vsem tem tudi kar nekaj vrtnega orodja in za vsem tem – predvsem pridne, delovne roke in ljubezen do narave.

Ja, kar precej časa so učenci OPP NIS, učitelji, pa tudi hišniki pomagali, da smo si uredili pravi šolski vrt – vrt, ki ga sedaj krasijo različne kulture in kjer lahko že nabiramo solatko, rukolo, redkev, jagode, pa tudi različna zelišča in začimbe. Proti koncu šolskega leta pa nas čaka še veliko drugih dobrot.

V ponedeljek, 22.5.2017, smo učenci OPP NIS skupaj z učiteljicami poseben dan namenili otvoritvi šolskega vrta. Izbrali smo ravno dan biotske raznovrstnosti in za vrstnike do 5. razreda pripravili delavnice, ki se jih je udeležilo več kot 300 učencev, v popoldanskem času pa tudi starši in ostali obiskovalci …

O šolskem vrtu so na poseben način razmišljali tudi učenci redne OŠ. Ena izmed četrtošolk je zapisala: »Obiskali smo šolski vrt. Ko smo prišli, so nam učenci najprej dali listek – vstopnico in fotografijo rastline iz vrta. Posedli smo se na klopi in učiteljica nam je dala navodilo za 1. delavnico: fotoorientacijo. Ker sem imela fotografijo ribeza,  sem morala poiskati, kje v vrtu se nahaja ta rastlina. Tudi ostali sošolci so imeli enako nalogo, le da so iskali druge rastline v zeliščnem, zelenjavnem, sadnem delu vrta ali pa med grmovnicami. Pobliže smo si ogledali razstavo vrtnega orodja. Sledila je delavnica vonjanja.  Jaz in sošolka sva bili prostovoljki. Na nos so nama dali ščipalko, oči pa so nama zavezali z rutko. V okušanje so nama dali rukolo in solato. Tako smo spoznali, kako pomembnem je vonj pri okušanju. Nato smo s pomočjo vonja razvrščali zelišča: sivko, rožmarin in kamilico. Nazadnje je sledila meni najljubša postaja okušanja. Vsak si je sam pripravil zelenjavni dežnik in moral ugotoviti, iz česa je.  Sestavili smo ga iz rukole, solate in namaza z drobnjakom. Vsa zelenjava je bila iz šolskega vrta. S pomočjo okusa smo ugibali tudi ime pijače, ki so nam jo učenci pripravili. Okušali smo bezgov sok.  Na  koncu vsake delavnice smo na naše vstopnice prejeli štampiljke. Za konec so nas postregli tudi s češnjami.  Bilo nam je res lepo.« (Patricija Rojko)

Vsekakor se velja zahvaliti sponzorjem, podjetju Merkur – Za lepšo šolo, društvu DOVES FEE SLOVENIJA – Eko šola, študijskemu krožku Sivka …

Učenci in učitelji OPP NIS

 

 

 

 

(Skupno 79 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost