Skoči na glavno vsebino
Select Page

V projektu Erasmus+: EcoStep in Europe poleg učencev naše šole sodelujejo še učenci osnovnih šol iz Bisaga na Hrvaškem, Kretinge iz Litve, Mesao Firia iz Portugalske in Buzaua iz Romunije. Vse skupine učencev so v Ajdovščino pripotovale v nedeljo in se nastanile v Dijaškem domu v Ajdvščini.
Prvi delovni dan je bil ponedeljek. Ob 8.30 so Erasmovce sprejeli učenci v špalirju in jim mahali z zastavicami vseh držav udeleženk. Sledil je kratek kulturni program v avli šole, kjer je zbrane nagovorila gospa ravnateljica Irena Kodele Krašna, zapel otroški pevski zbor Višaji in zaplesala folklorna skupina Powštrčki. Po kulturnem programu so gostje v šolski jedilnici poskusili slovensko dobroto – potico (orehovo, pehtranovo in kokosovo), ki jo je zanje pripravila naša učiteljica, gospa Marjetica Stopar in postregla z učenci kuharskega krožka. Okrepčani so se podali po šoli in si ogledali potek pouka v Sloveniji.
V šolski knjižnici so predstavniki držav spregovorili o njihovih šolskih sistemih in povedali, kdaj se pri pouku srečajo s turizmom. Ugotovili smo, da se slovenski učenci s turizmom srečajo že v osnovni šoli, ko se lahko priključijo turističnemu krožku. Kosilo je bilo za tuje udeležence izmenjave organizirano v okrepčevalnici in piceriji Amon, naši učenci so kosili v šoli.
Po kosilu je Erasmovce sprejel župan občine Ajdovščina, gospod Tadej Beočanin. Uvodoma so si zbrani pogledali promocijski film o Vipavski dolini, nato je spregovoril o razvoju turizma v občini in posebej poudaril skrb za trajnostni razvoj in eko turizem. Ob koncu sprejema je vsem udeležencem podaril USB ključek s promocijskim materialom.
Kljub slabemu vremenu so se udeleženci izmenjave podali po vodenem ogledu mesta. Sprehodili so se do Izvira Hublja, si ob poti ogledali ostanke fužin, cerkev sv. Antona Padovanskega in župnijsko cerkev sv. Jurija v Šturjah. Tam jim je na orgle zaigrala naša upokojena učiteljica, gospa Marinka Šuštar.
Po večerji je sledil uraden sprejem za širšo javnost, kjer sta bila predstavljena dva mednarodna projekta, v katerih sodelujejo naši učenci Erasmus+: EcoStep in Europe ter WSC. Organiziran je bil srečelov, kjer so se zbirala sredstva za pot v Kazahstan. V Dijaškem domu je sledilo druženje vseh učencev. Za animacijo so poskrbele učiteljice in starši naših učencev.

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost