Skoči na glavno vsebino
Select Page

V organizaciji OŠ Danila Lokarja in SŠ Veno Pilon Ajdovščina je v petek, 2. junija, v Dvorani Prve slovenske vlade zazvenel drugi Ajdovski BUM. Gre za lokalno izvedbo vseslovenskega projekta Zborovski BUM, ki bo letos 13. junija na stadionu Ljudski vrt v Mariboru in združuje mladinske in dekliške pevske zbore s cele Slovenije. Letos bodo ob spremljavi simfoničnega orkestra in z izvrstnimi solisti zapeli najlepše operne arije in zbore. Del tega smo poslušalci lahko slišali na Ajdovskem BUM-u.

Mladinskemu pevskemu zboru OŠ Danila Lokarja in Dekliškemu pevskemu zboru SŠ Veno Pilon iz Ajdovščine so se pridružili še mladinski zbori  OŠ Dobravlje, OŠ Šempas in OŠ Branik. V prvem delu koncerta, ki ga je povezovala Vida Červ, so se zbori predstavili posamezno s programom, ki so ga pridno vadili celo šolsko leto, v drugem delu pa so prepevali združeni. Na odru je stalo 180 mladih pevcev, ki so suvereno in kot pravi profesionalci zapeli zbore iz sedmih oper. Pevce so pri petju na instrumentih spremljali Larisa Štrukelj, Teo Gabršček, Nika Bitežnik, Jaka Mladovan, Matija Štrukelj, Maj Špacapan, Radoš Bone, Blaž Pahor, Ana Zalar, Metka Jereb in Franc Leben. Pridružili pa so se jim tudi pevci solisti, Monika Kobal in Anja Šinigoj ter Marko Kete.

Poslušalce sta pozdravila ravnatelja obeh sodelujočih domačih šol, Irena Kodele Krašna in Andrej Rutar, ki sta pevce pohvalila za vztrajno in vestno obiskovanje vaj ter opozorila na pomen glasbe v šolah. Kot častna gostja je zbrane pevce in poslušalce nagovorila  koordinatorka in ustanoviteljica projekta Zborovski BUM dr. Inge Breznik, svetovalka za glasbo na Zavodu RS za šolstvo in letošnja dobitnica priznanja Jabolko navdiha, ki ga za navdihujoče in srčne projekte podeljuje predsednik države Borut Pahor. Pohvalila je pevce za ves trud, ki ga vlagajo v petje v šolskih zborih, pohvalila je razumevanje in naklonjenost ravnateljev za pevsko dejavnost, ki združuje celotno šolo in je nepogrešljiva na skoraj vsaki prireditvi, pohvalila pa je tudi razumevanje in spodbude staršev. Vse zbrane je spomnila, da je glasba tista, ki je za otrokov razvoj izjemno pomembna, krepi našo narodno zavest in ohranja kulturno dediščino ter nas združuje. Še posebej pa je bila navdušena nad združevanjem zborov na lokalni ravni in to ocenila kot dobro prakso za celotno Slovenijo. Vsega tega seveda ne bi bilo brez  neutrudnega dela zborovodkinj, Petre Habjanič Gregorc, Mojce Maver Podbersič, Erike Klanjšček, Bojane Šaljić Podešva in Ane Čelik Čibej.

Mladi pevci so nam pokazali, kako veliko moč ima glasba ter kako pomembno je združevanje. Pokazali so nam, da skupaj lahko boljše in hitreje napredujemo, si pomagamo, predvsem pa, da v dobri glasbi združeni še bolj uživamo.

Na koncu so ob zimzeleni popevki Zemlja pleše zaplesali Zborovskemu BUM-u in poletju naproti.

Roza Gruden

Foto Beti Bratina

(Skupno 155 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost