Skoči na glavno vsebino
Select Page

V okviru dnevov in tedna evropske kulturne dediščine, ki letos poteka na temo »dober tek«,  smo učenci lokavške podružnične šole raziskovali etnološke zanimivosti našega kraja. Dejavnosti so bile kulturno – športno obarvane, potekale pa so kar 2 dni. Sprehodili smo se po naši vasi in spoznavali, kako so naši predniki prišli do kruha, s čim so se ukvarjali in kako so se znašli.

V prvem dnevu dejavnosti smo se sprehodili skozi staro vaško jedro, kjer nas je g. Boris Blažko s svojim pripovedovanjem uvedel v zgodovino našega kraja. Sledil je obisk kovaškega muzeja pri g. Stanislavu Černigoju, ki nam je pokazal, kako se je včasih kovalo in kaj vse je nastajalo v kovačnici. Sledil je vzpon na plaz Slano blato, nato pa spust v zaselek Kompari. Tam smo videli »stwpe«, ostanke fužin, obnovljene hiše, v katerih so nekdaj živeli delavci… Pri družini Kovač smo spoznali, kaj pomeni »brajda« in kaj vse je spadalo k njej.

Drugi dan dejavnosti je bil kulturno obarvan. Pod vodstvom g. Borisa Blažka smo si ogledali etnološki muzej Batičeva hiša, spoznali kako so včasih pripravljali in shranjevali hrano, prali, likali …

Kovaško delavnico Del Fabbro, ki izdeluje ročna orodja: različne motike, krampe, lopate, vile itd., nam je predstavil njen lastnik g. Erik Kristanič., ki je vsaki skupini podaril motiko za šolski vrt.

Vemo, da so naši predniki »zrasli« iz kmetij, zato smo obiskali tudi kmetijo Černigoj, si pod vodstvom in budnim očesom g. Jožeta in ga. Dragice ogledali hlev, klet in številne živali, ki smo se jih še posebej razveselili… Od pujskov, kokoši, bikov, do zajcev in pritlikavih koz … Povedala sta nam, kako poteka običajni dan na kmetiji, delo v kleti, hlevu itd. Pogovarjali smo se tudi, kaj pomeni turistična kmetija …Ob povratku smo si ogledali njive, travnike, polja, sadovnjake, vinograde in pokukali še k Rebkovim, ki so nam pokazali koze…

Lokavčanom nam res ni treba daleč, da se v živo lahko učimo o preteklosti …

Vsem se iz srca zahvaljujemo za dva čudovita in poučna dneva!

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost