Skoči na glavno vsebino
Select Page

»Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.«
Richard Steel

V letošnjem letu so za izhodišče Nacionalnega meseca skupnega branja vzeli misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela (1672–1729), ki poudarja povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem.

Mesec september je torej letos posvečen skupnemu branju in vzpodbudi k povezovanju branja z zdravim načinom življenja. Tretješolci smo ga obeležili tako, da smo v svoje razrede povabili šolsko knjižničarko Natašo Markič, ki nam je predstavila življenje in delo pisatelja Franceta Bevka. 17. septembra praznujemo dan zlate knjige. Na ta dan se je leta 1890 rodil in leta 1970 umrl slovenski pisatelj France Bevk, ki je dejal, da je “dobra knjiga zlata knjiga”. To je tudi začetek tekmovanja za bralno značko.

Za prav posebno presenečenje so poskrbeli na Občini Ajdovščina in v Lavričevi knjižnici, saj je vsak tretješolec v dar prejel knjigo z naslovom Jure in mumija. Napisala sta jo zakonca Vesna Kamin Kajfež in Tomislav Kajfež. Knjiga nas je pritegnila z zanimivimi ilustracijami, pa tudi s poučno vsebino. Opogumila nas je, da bomo čim prej začeli z branjem za bralno značko.

V ponedeljek, 19. 9. 2022, smo skupaj s četrtošolci prisluhnili pisateljici Cvetki Sokolov v Dvorani prve slovenske vlade. Predstavila nam je svoje knjige, slikanice in pesmi. Postavljali smo ji vprašanja in ugotavljali, katere njene knjige smo že prebrali. Podpisala se nam je na knjižna kazala in nas navdušila za nadaljnje branje in obisk knjižnice.

Verjamemo, da nam z dobro knjigo v roki ne bo nikoli dolgčas. Pa naj bo to v naslonjaču, na postelji, v avtobusu, na drevesu ali kje drugje.  

Tretješolci

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost