Skoči na glavno vsebino
Select Page

Četrtošolci smo v okviru 1. naravoslovnega dne obeležili Dan slovenske hrane.

Zaradi lažje organizacije dela je bil ta ND razdeljen na dva dela. V prvem delu, ki je potekal v četrtek, 17. 11. 2016, smo prisluhnili  ljubiteljskemu čebelarju in učitelju naše šole, gospodu Petru Čermelju. Predstavil nam je življenje čebel v panju in izven njega, delo čebelarja in pripomočke, ki jih uporablja. Spoznali smo, da čebela daje človeku med, cvetni prah, matični mleček, lasten strup, rastlinske smole – propolis in vosek, da imamo Slovenci avtohtono sorto čebel – kranjsko sivko, ki ima na zadku rjavkasto-sive dlačice, da je čebela izredno marljiva žuželka, ki za en kilogram medu obišče tudi 4 milijone cvetov, da brez čebel ne bi bilo življenja, saj oprašijo kar 80% vseh rastlin (sadja in poljščin) in največ prispevajo k pridelavi hrane. To je samo nekaj utrinkov z izredno zanimivega dne.

 

Drugi del ND, ki je potekal 18. 11. 2016, smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil sestavljen iz bio kruha, bio mleka, domačega masla, bio medu in bio jabolk lokalnih dobaviteljev.

 

V nadaljevanju smo spregovorili o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil v naši prehrani, o pomenu domače pridelave in predelave, o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad ter kulturnem uživanju hrane, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo ter zavržkih hrane in pomenu gibanja in športnih aktivnosti.

V okviru tega dne smo se pridružili zboru vseh učencev od 1. do 5. razreda in zapeli Slakovo pesem Čebelar.

Preizkusili smo se tudi v peki. Spekli smo medenjake in medene žitne ploščice. Naravoslovni dan smo zaključili s poskušanjem dobrot, ki smo jih učenci skrbno pripravljali ob pomoči razredničark.

 

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost