Select Page

Šolska shema

Naša šola letos sodeluje v evropskem projektu Šolska shema, ki poteka s finančno podporo Evropske unije. Odločili smo se, da bomo v okviru projekta razdeljevali sadje in zelenjavo.
Namen projekta je:
– povečati nizko porabo sadja in zelenjave pri otrocih;
– omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti;
– zmanjšati tveganje za nastanek bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen, srčnožilne bolezni, rak …) ter
– izboljšati prehranske navade otrok.
Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je SŠSZ eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k večji porabi sadja in zelenjave. V ta namen Evropska unija državam članicam namenja finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave učencem, pri čemer daje še poseben poudarek pomenu vključevanja spremljajočih izobraževalnih in promocijskih aktivnosti.

V okviru projekta bomo vsem učencem in učenkam tedensko ponudili brezplačno sveže sadje in zelenjavo poleg rednih obrokov prehrane v šoli, projekt pa bodo spremljale dodatne izobraževalne in promocijske aktivnosti.

Trudili se bomo, da bomo ponudili čim več lokalno pridelanega sadja in zelenjave. Pri izbiri smo omejeni na naslednja živila:
– SADJE: lešniki, orehi, fige, mandarine, grozdje, melone, lubenice, jabolka, hruške, marelice, češnje, višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, kivi, jagode, maline, borovnice, črni ribez in rdeči ribez
– ZELENJAVA: paprika, bučke, paradižnik, zelje, kolerabica, cvetača, korenje, rdeča redkvica, zelena (stebelna), repa, redkev, kumare, komarček, šparglji, kislo zelje in kisla repa.

Naša osnovna šola sodeluje v »šolski shemi« Evropske unije s finančno podporo Evropske unije.
Več o projektu: ŠOLSKA SHEMA


(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)