Skoči na glavno vsebino
Select Page

V ponedeljek, 28. 9. 2020, je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v Mestnem muzeju Ljubljana na zaključni prireditvi projekta Kulturna šola razglasil imena osnovnih šol, ki so si letos prislužile naziv kulturna šola in najboljše med vsemi.

Najvišje priznanje JSKD na področju kulture za osnovne šole in naziv Najboljša kulturna šola Slovenije leta 2020 je po odločitvi strokovne komisije, ki je podrobno pregledala in ocenila obšolske kulturne dejavnosti vseh prijavljenih šol, prejela Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina!!!

Letošnji projekt za podaljšanje naziva Kulturna šola je vodila Maja Bitežnik, so pa zaslužni za ta laskavi naziv prav vsi učenci in delavci šole, saj so k njemu prispevali prav vsi!

Ker je to priznanje za celo šolo, torej tudi za podružnično šolo Lokavec in oddelke s prilagojenim programom, smo nanj zelo ponosni!

Letos je naziv kulturna šola prejelo 85 osnovnih šol, ki so zadostile pogojem, v ožji izbor za višja priznanja pa se jih je uvrstilo 13.

Naša šola je zadostila vsem kvantitativnim in kvalitativnim kriterijem, ki jih je preučila in ocenila strokovna komisija JSKD. Komisija je ocenjevala:
– kulturno delovanje šole na vsaj treh področjih v zadnjih treh letih,
– razvejenost kulturnih področij,
– število vključenih učencev v redne in obšolske kulturne dejavnosti,
– udeležbo in doseganje vidnih rezultatov na selekcioniranih revijah, srečanjih, festivalih in tekmovanjih (na lokalni, območni, regionalni, državni in mednarodni ravni),
– obseg izvedenih kulturnih dogodkov za notranjo/šolsko in zunanjo javnost,
– način in obseg spodbujanja mentorskega dela za kulturna in umetniška področja.

OBRAZLOŽITEV NAGRADE:

Na osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina sledijo svoji viziji, ki sloni na vzgoji in izobraževanju srčnega, uspešnega in odgovornega učenca, ki se razvija ob spodbudi učiteljev in podpori staršev.

Delo učencev in njihovih mentorjev je tako v lokalni skupnosti, kot tudi širše prepoznavna na vseh področjih kulturnega udejstvovanja. Še posebej jo oblikujejo izjemni glasbeni, gledališki in likovni dosežki, ki ne poznajo meja. Mentorji nadvse predano prenašajo učencem svoja znanja in veselje do ustvarjalnosti ter iz njih izvabljajo bogastvo otroške domišljije in izvirnosti. Tako se vsako leto pokažejo z vrsto interdisciplinarnimi projekti. Dodana vrednost šolskega kulturnega delovanja so povezovanje in sodelovanje z različnimi organizacijami, društvi in posamezniki iz lokalnega okolja, kar tudi dokazuje uspešna povezava podružnične šole iz Lokavca s krajevno skupnostjo pri ohranjanju kulturne dediščine kraja. Učinek takšnega sodelovanja se kaže v veliki podpori, ki so jo deležne produkcije. Gledališke predstave in koncerti pevskih zborov do zadnjega kotička napolnijo dvorane, likovne mojstrovine posegajo po najvišjih odličjih doma in v tujini in občani že z nestrpnostjo pričakujejo Kulturni praznik, ko učenci delijo kulturo po raznih lokacijah v mestu.

Seveda so vsi ponosni na velikega in pomembnega pisatelja, po katerem nosi šola tudi ime, Danila Lokarja. Za kar so mu ob 120 letnici njegovega rojstva posvetili celotno leto ter k sodelovanju pritegnili celotno občino, ki je vse leto dihala v duhu Lokarjevih mojstrovin. Prav branje in bralna pismenost ter bralna kultura je temelj celotnega kulturnega udejstvovanja Osnove šole Danila Lokarja. Velik književnik bi bil ponosen na »svojo« šolo, na kulturno ustvarjalnost in na kulturno izobrazbo, ki jo mladi iz te šole s seboj nosijo v življenje.

O NAŠI NAGRADI SO OBJAVILI:

RTV Slovenija

Primorske novice

Lokalne Ajdovščina

Slovenska tiskovna agencija

Metropolitan

Regional Goriška

Primorski val

 

(Skupno 834 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost