Skoči na glavno vsebino
Select Page

Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina se je letos vključila v projekt, svetovno mrežo Living Peace International.

V projektu sodeluje več kot 130 držav sveta, nešteto ljudi vseh starosti, kultur in veroizpovedi. Izvaja se v številnih šolah, univerzah, pa tudi skupinah, gibanjih, združenjih, ustanovah.

Namen projekta je poskusiti živeti vrednote miru in širiti njegovo kulturo v vsakdanjem življenju, v družini, šoli, na delovnem mestu, v trenutkih obveznosti ali prostega časa, s tistimi, ki so nam blizu.

Na ta način želimo vsi sodelujoči prinesti upanje in mir številnim ljudem in jih tudi vključiti, da to živijo in sporočajo ljudem okoli sebe, da sodelujejo z nami, da bi ta mreža svetovnega miru rasla.

V okviru projekta potekajo različne akcije. Ena izmed njih je Run4Unity, ki smo se ji pridružili tudi na naši šoli.

V Ajdovščini imamo dve osnovni šoli in dve enoti vrtca. Čeprav so otroci, ki jih obiskujejo, lokacijsko ločeni, so vendarle to otroci enega mesta. Zato smo se odločili, da  se z akcijo Run4Unity simbolično povežemo. K Teku za enotnost smo povabili še učence Osnovne šole Šturje in Waldorfske šole ter otroke Otroškega vrtca Ajdovščina enota Ribnik in enote Ob Hublju.

S tekom od ustanove do ustanove smo prenašali  tudi sporočilo učencev oziroma otrok. Otroci so namreč pred izvedbo teka oblikovali in zapisali pravila Fairplay-a, ki naj bi veljala na njihovi šoli in vrtcu. Sporočila so si nato ob srečanju predstavili v besedi in sliki (vrtec).

Skupina učencev OŠ Danila Lokarja je zbrala vsa štiri sporočila, jih združila v en dokument in ga nato posredovala vsem sodelujočim ustanovam. Za vsebino sporočila govori o igri, kot tisti dejavnosti, ki je skupna vsem otrokom različnih starosti.

Run4Unity smo izvedli v petek, 14. 6. 2024. Skupina učencev šole Danila Lokarja Ajdovščina je tekla najprej do vrtca enote Ribnik. Tu so jih prijazno sprejeli vrtčevski otroci s pripravljenim sporočilom. Po izmenjavi pravil Fairplay-a so učenci in otroci skupaj tekli do OŠ Šturje, kjer so si z njihovimi učenci izmenjali pravila in skupaj tekli do vrtca Ob Hublju. Po kratkem druženju na igralih in izmenjavi pravil pravične igre, so skupaj z vrtčevskimi otroki nadaljevali do Waldorfske šole. Sledilo je druženje v senci pred Waldorfsko šolo, kjer so učenci pripravili kratek kulturni program, izmenjali so pravila, nato pa tekli še do cilja – OŠ Danila Lokarja. Skupino tekačev je pred šolo presenetila razigrana glasba harmonike. Njen meh je veselo vlekel učenec Martin. Pred šolo so se učenci obeh šol pomerili še v skupni igri roverček. Seveda po pravilih Fairplaya-a. 

Vsi sodelujoči smo bili nad akcijo Run4Unity zelo navdušeni. Veseli smo bili predvsem dejstva, da smo se s tekom med vzgojno izobraževalnimi ustanovami mesta povezali v eno samo veliko skupino ajdovskih otrok. Vsekakor bomo akcijo ponovili drugo leto in jo mogoče še razširili. Združimo se in širimo mir!

Zapisala: Dragica Ukmar Kodelja, šol. pedag., vodja projekta

(Skupno 3 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost