Skoči na glavno vsebino
Select Page

To je naslov Comenius projekta, v katerega je osnovna šola Danila Lokarja iz Ajdovščine vključena že drugič. Tokratni projekt je več partnerski, kar pomeni, da skupaj sodeluje devet držav: poleg Slovenije še Nemčija, Italija, Velika Britanija, Španija, Poljska, Madžarska, Bolgarija in Turčija. Glavna tema je SKRB ZA OKOLJE. Nosilci projekta spodbujamo učitelje in učence, da raziskujejo okoljske probleme in iščejo rešitve, ki jih preizkušajo v praksi. Vsaka država mora izvajati določene naloge in o njih poročati na skupnih srečanjih. Prvo skupno srečanje je bilo oktobra lani na Poljskem. Udeležili smo se ga le učitelji. Določili smo smernice, kako bo projekt potekal.

Januarja so predstavniki šol že potovali v Bristol v Veliki Britaniji, kjer je bilo drugo srečanje.

Od 10. – 14. 3. 2014 pa je bila na vrsti OŠ Danila Lokarja. Gostili smo 40 ljudi: od tega 20 učiteljev in 20 učencev.

Goste smo že v ponedeljek zvečer povabili v šolo, kjer jih je pričakalo prvo presenečenje: iz vsake države smo spekli tipično sladico. Ob tej priložnosti smo postavili tudi razstavo, na kateri smo prikazali, kaj vse se lahko naredi iz odpadnih materialov. Gostje so občudovali likovne izdelke, preproste otroške igre, celo večerne obleke iz vreč za smeti.

V torek je bila na šoli »uradna dobrodošlica«. Mažoretke so goste pričakale pred šolo in jih pospremile v stavbo. Skupaj z otroškim pevskim zborom iz Lokavca, slavnostnim pozdravom gospoda ravnatelja in učencev ambasadorjev (to so učenci, ki sodelujejo v projektu in so bili v Bristolu) se je zaključila kratka prireditev. Gospod ravnatelj jim je nato razkazal šolo in jim predstavil šolski sistem v Sloveniji. Sledile so predstavitve projektnih nalog: vsaka država je morala izvesti poizkus o onesnaženosti zraka v domačem kraju in predstaviti svoje ugotovitve. Sledilo je kosilo »0 km«, kar pomeni, da so bile vse sestavine doma pridelane. Kosilo so skupaj z mentorico pripravili učenci kuharskega krožka. V popoldanskem času je sledil ogled mesta Ajdovščine, ki se je zaključil v Dvorani prve slovenske vlade s prireditvijo, na kateri so se predstavili posamezniki in skupine šole ter lokalne skupnosti. Po prireditvi so povabljeni v preddverju poizkusili tipične slovenske jedi.

Sreda je bila namenjena ogledu Slovenije. Udeleženci partnerskih držav so najprej občudovali lepote Postojnske jame in Vivarija, popoldan pa še Ljubljano. Dan so zaključili v hotelu Golf club z odlično izpeljano »Pizza party«. Slavyjan, 16-letni učenec iz Bolgarije, je povedal: »Obiskali smo glavno mesto Slovenije – Ljubljano. Lepa je! Gostitelji se z nami zelo trudijo.«

V četrtek smo z delom nadaljevali na šoli. Dopoldan smo jih naučili himno, ki je bila napisana v ta namen. Nato so se gostujoči učenci pridružili ajdovskim šolarjem pri pouku, učitelji pa smo na sestanku preverili, kako projekt poteka, določili naloge za v prihodnje in se zmenili, kaj je potrebno pripraviti do prihodnjega gostovanja, ki bo konec maja v Španiji.

Sledila je EKO LIKOVNA delavnica, na kateri so učitelji in učenci v narodno mešanih skupinah spoznali, kako lahko iz odpadnih materialov izdelaš matrico in jo odtisneš. Po zanimivem uvodu so morali uskladiti ideje in oblikovati piktogram – slikopis, ki bo razkril temo, v povezavi s skrbjo za okolje. Gostje so se prvič srečali s takim načinom dela in bili navdušeni.

Med delavnico je zbrane obiskala tudi RTV Slovenija in učiteljica Imogen Roberts iz Velike Britanije je povedala: »Vzljubili smo Slovenijo. Prečudovito je. Slovenski gostitelji so zelo dvignili standard projekta. Uživamo!« Posnetek si lahko ogledate na: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-prvi-dnevnik/174265817

Popoldan smo ustregli želji obiskovalcev in jih odpeljali na ogled smetišča v Dolgi Poljani. Z zanimanjem so prisluhnili, kako smetišče deluje.

Ob zaključku smo učitelje in učence razdelili na dva dela. Gostujoči učenci so se v športnem parku Pale pridružili ajdovskim vrstnikom na raznih športnih dejavnostih: lokostrelstvu, balinanju, plesu, nogometu, košarki, rokometu. Za večerjo, pijačo in sladice so poskrbeli starši ambasadorjev.

Učitelji so bili povabljeni na Goče, kjer so si ogledali vas, klet, v kateri je bila degustacija vin ob svečah, in okušali domačo primorsko hrano na Cejkotovi domačiji. Ob zvokih ansambla Nanos so ugotavljali, da bi bilo lepo obisk v Sloveniji podaljšati še za kakšen dan.

Gostje so odšli navdušeni in prepričani smo, da si bodo zapomnili, kje je Ajdovščina in kakšna je Slovenija. Nobeden od njih je ne bo zamenjal več za Slovaško, kot se je to zgodilo na začetku projekta.

Izvedba takega projekta v priprave in izpeljavo vplete veliko ljudi. Ogromno dela je bilo opravljenega prostovoljno. V tednu gostovanja ste nam mnogi dali roko in tako pomagali, da je skladno s projektom »Svet postal lepši«.

Iskrena zahvala učiteljicam v projektu Anuši Blažko, Marjetici Stopar, Emelini Vidrih in pomočnici Kristini Valič.

HVALA vsem učiteljicam v oddelkih podaljšanega bivanja, učiteljem Petru Avbarju, Katji Leban, Nataši Rupnik, Petri Habjanič, Petri Terbižan Slejko, Aniti Gaberšček, Tini Vižintin, Kseniji Benko, Katarini Dolgan, Alenki Fakin, Nidji Tomažič, Zalki Bolčina, Aleksandru Lapajnetu, učencem Tini Bolko, Juliji Štrancar, Mihu Grmeku Seražinu, MPZ-ju, OPZ iz Lokavca in OPZ »Višaji«, dramski skupini, ki uprizorila odlomek iz Harryja Potterja in šolski skupini ljudskih plesov »Pouštrčki«. Hvala obema hišnikoma in kuharicama!

 

NAJLEPŠA HVALA moškemu pevskemu zboru Srečko Kosovel, folklorni skupini upokojencev iz Vipave, vodički Janji Jazbar, Klavdiju Blažku, gospe Marjani Remijaš in njeni ekipi v hotelu Golf club, balinarskemu društvu, Lokostrelskemu klubu iz Budanj, učiteljici plesa Eleni Mikuž, gospodu Igorju Madonu, gospe in gospodu Mesesnel na Cejkotovi domačiji, Hiši Mladih ter Pilonovi in Lokarjevi galeriji.

Prav POSEBNA ZAHVALA gre družinam naših ambasadorjev: Pie Stibilj, Hane Vovk, Žana Rupnika, Nine Kovšca, Sebastjana Mitrića, Gabrijele Kobal in Matica Kravosa. Družine so poskrbele za pogostitev v Dvorani prve slovenske vlade in učencev v Palah. Ves čas so nam stale ob strani! HVALA, IZJEMNI STE!

Saša Kravos, koordinatorica projekta

 

Video in avdio posnetki iz medijev:

Video posnetek na RTV

Radio Koper

Radio Robin – Lokalni utrip I.

Radio Robin – Lokalni utrip II.

Radio Robin – anketa

 

 

 

 

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost