Skoči na glavno vsebino
Select Page

17. SEPTEMBER – DAN ZLATE KNJIGE

Knjiga je kot luč –
prebereš jo,
da sveti v tebi.
(France Bevk)

Petošolci že peto leto tekmujemo za bralno značko, zato smo poiskali nekatere zanimivosti.

»Bralno značko sta osnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in prof. Stanko Kotnik. Prve-Prežihove značke so bile podeljene maja 1961 na Koroškem. Od začetka devetdesetih let, ko se je gibanje posodobilo z motivacijskim programom S knjigo v svet, je to tudi njeno geslo.

Branje za bralno značko se vsako leto začne 17. septembra na dan zlate knjige, zaključi pa se 2. aprila na mednarodni dan knjig za otroke.«

Začetek bralnega leta pa je vsakič nekoliko drugače. Največkrat so to pogovori o knjigah, literarne uganke, kvizi, srečanja s književniki, sodelovanje pri literarnih ali šolskih glasilih ipd.

Petošolci smo obiskali Lavričevo knjižnico. Sprejela nas je ga. Alenka Furlan in nas najprej seznanila z imenom knjižnice, predstavila razdelitev knjižnice in nam spregovorila o knjižničnem bogastvu.   Nato smo se preselili na mladinski oddelek, kjer smo prisluhnili predstavitvi življenja in dela Franceta Bevka.

Naučili smo se tudi, kako poiščemo knjige v knjižnici. Ob koncu srečanja je vsak izmed nas dobil listek s podatki o knjigi. Naša naloga je bila, da to knjigo čimprej najdemo. Eni smo bilo zelo uspešni, drugi nekoliko manj.

V Lavričevi knjižnici je bilo poučno in zanimivo, zato se bomo v knjižnico vedno znova radi vračali in razširjali obzorja znanja.

Ga. Alenki Furlan hvala za prijazen sprejem in zanimivo predstavitev knjižnice.

Petošolci

 

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost