Skoči na glavno vsebino
Select Page

58 učencev 5. razreda OŠ Danila Lokarja Ajdovščina se je udeležilo zimske šole v naravi. Potekala je od ponedeljka, 26. januarja do vključno četrtka, 29. januarja 2015. Prebivali so v hotelu Cerkno, smučali pa na Črnem vrhu nad Cerknim.

Glede na znanje smučanja so bili učenci razporejeni v šest skupin. Dejavnost je potekala dopoldne in popoldne, vse dni. Med smučanjem so se pogreli s čajem in šli na kosilo v bližnjo restavracijo.

Na smučišču so jih obiskali člani Prosvetnega društva Novaki, pod vodstvom Danila Purgarja. Ogledali so si novaško lok smučko, opremo za tovrstno dejavnost in se seznanili z načinom smučanja. Najbolj pogumni pa so poizkusili vožnjo z njo.

Na Črnem vrhu so se vsi naužili čudovite zimske idile, zimskih radosti in prave smuke ter v sončnem vremenu uživali v veličastnem pogledu na Triglav in okoliške hribe.

Poleg smučanja pa so izvedli še druge dejavnosti. Že prvi večer so šli na nočni pohod po Cerknem. V muzeju Cerkno so si ogledali razstavo o cerkljanskih laufarjih in razstavo o zgodovinsko-etnološki preteklosti kraja, pod vodstvom kustosa in zgodovinarja Sandra Oblaka.

Nepozabni bosta ostali tudi dve srečanji na OŠ Cerkno. V prvem so spoznavali Energetski eko park OŠ Cerkno z Brunarico obnovljivih virov energije pod vodstvom ga. Irene Zajc.

Učenci so preko številnih prikazov in ob praktičnih izvedbah spoznavali pomen te energije.

Vsak dan so se vozili mimo bolnice Franje, ki je v zimskem času za obiskovalce zaprta, zato so imeli njeno predstavitev kar v cerkljanski šoli. Seznanili so se tudi s človečnostjo doktorice Franje Bidovec in okoliških prebivalcev v vojnem času.

Slavistka Anica Svetik je predstavila okoliš ter izbrana zgodovinska dejstva ob prikazu z naslovom “Soteska Pasice in njena soseščina – Podnjivč in Kamlonarše”. Mladi poslušalci so se ob posnetkih strokovno interpretirane cerkljanščine seznanili z njenim zvenom in melosom ter z veseljem “prevajali” posamezne odlomke.

Večere so izkoristili še za pisanje dnevnika, branje, družabne igre, igranje tombole… pa tudi za drobne nagajivosti. Skrbeli so za urejenost sob in okolja, zato so nekateri prejeli priznanje in nagrado. Pohvale za smučanje so bili deležni vsi učenci.

To šolo v naravi si bodo zagotovo zapomnili še po dobri hrani, nekaterih narečnih besedah, predvsem pa po prijaznosti in gostoljubnosti vseh domačinov, ki so jih srečevali.

V tem enkratnem tednu so petošolci pridobili veliko splošno uporabnih znanj in praktičnih veščin za življenje.

Učenci in učitelji 5. razreda

 

(Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost