Skoči na glavno vsebino
Select Page

Drugi naravoslovni dan v drugem razredu je namenjen skrbi za zdravje. Učenci so obiskali Zdravstveni dom v Ajdovščini in se na šolo vrnili z naslednjimi vtisi:

V torek, 21. 4. 2015, smo imeli naravoslovni dan. Šli smo na ogled Zdravstvenega doma v Ajdovščini. Najprej so nas peljali v učilnico. K nam sta prišli dve patronažni sestri. Pokazali sta nam, kako se previje dojenčka in oskrbi popek. Na fotografiji smo si ogledali dojenčkovo popkovino. Sestra Danijela je sestri Tamari izmerila sladkor v krvi. Neja pa je sestri Danijeli povila roko. Na koncu smo si ogledali rešilni avto. Vse, kar smo videli, je bilo zelo zanimivo. Tega dneva ne bomo nikdar pozabili. Vsem, ki so pomagali pripraviti ta dan, se najlepše zahvaljujemo.

Julija Potočnik in Neja Popović

V torek smo obiskali Zdravstveni dom. Tam so nam pokazali, kako se odstrani popkovino. Gospe Tamari so izmerili nivo sladkorja v krvi. Ogledali smo si sobo za nujne primere. Imeli smo tudi odmor in pojedli malico. Našemu Nejcu je sestra povila koleno. Gospa Rosana je pokazala, kako se vzame kri. Videli smo tudi, kako se sterilizira pakete za različne namene. Na koncu je reševalec pokazal svoje pripomočke.

Anja Polanc in Maruša Raspor

Danes je naš pouk potekal v Zdravstvenem domu. Videli smo reševalni kombi, ki je imel veliko stvari. Notri je imel jeklenko, v njej pa 100 % kisik. Razložili so nam, zakaj v Ajdovščini ne potrebujemo helikopterjev. V Ljubljani potrebujejo helikopterje zato, ker ima tam cesta luknje in če bi imel bolnik poškodbo glave, bi bilo to zanj zelo neprijetno.

Videli smo stroj za oživljanje človeka. V kleti smo si ogledali, kako se razkuži instrumente. Velika naprava segreje pripomočke na 136 stopinj Celzija in uniči vse mikroorganizme. Naša voditeljica nam je pokazala kostkota. Vprašala je, če kdo ve, iz česa je sestavljena hrbtenica. Naučili smo se, da iz vretenc. Potelovadili smo in s tem poskrbeli za našo hrbtenico.

Mark Semenič in Maj Tobija Kodrič

Na obisku v zdravstvenem domu smo videli veliko zanimivega: elektrošok, kako te zbodejo z iglo, kako ti izmerijo krvni sladkor in kako te odpeljejo z rešilcem. Videli smo, kakšna je oprema v reševalnem vozilu. Na njem so prižgali tudi luči. V učni sobi smo videli okostnjaka in fotografije dojenčkov, ko jim odpade popkovina. V lekarno smo šli obiskat Nejino babi.

Sara Vidrih in Jakob Bat Zupan

Danes smo obiskali Zdravstveni dom. Šli smo od ordinacije do ordinacije. Predstavili so nam reševalno vozilo, elektrošok in odvzem krvi. Najbolj nama je bilo všeč reševalno vozilo, ker je veliko in ker so z njim že reševali ljudi. Všeč nama je bilo tudi, ko so sestri vzeli kri. Škoda, ker nisva prišla na vrsto, da bi tudi nama izmerili pritisk.

Sandi Laščak in Nik Komel

(Skupno 210 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost