Skoči na glavno vsebino
Select Page

V tednu Zlate knjige smo učencem 3. – 9. razreda OŠPP pripravili kulturni dan s pestrim programom. Obiskala nas je šolska knjižničarka, ki nam je prebrala odlomek iz Bevkovih knjig – Tonček ter Pastirci. Za trenutek smo se tako v mislih preselili v našo preteklost in spoznali, kako je potekal pouk v času naših prastaršev ter kaj so otroci počeli v svojem »prostem času«.

2. šolsko uro pa smo imeli »poseben« pouk – v razred je vstopila »učiteljica iz leta 1900« – bila je stroga, s šibo, brez nasmeha, po vrhu vsega pa je govorila še italijansko.

Ob njenem prihodu smo morali vstati, jo jasno in glasno pozdraviti, pokazati roke in tisti, ki je imel vsaj malo umazane, je moral klečati na koruzo. Po razredu je hodila s šibo in če ni bilo tišine, je s palico udarila po mizi iz zakričala: »Silenzio!« Zelo smo se jo bali. Učila nas je pisati lepopis s črnilom, kar je bilo kar težko.

Ko je odšla, smo si kar oddahnili in si priznali, da nikoli ne bi želeli imeti take učiteljice in ne bi si želeli hoditi v tako šolo, kot so nekoč hodili Tonček iz Bevkove povesti in mnogi drugi otroci.

Kulturni dan smo obogatili še s staro otroško igro »Rinčice talat« ter ga zaključili z ogledom filma »Pastirci«.

Spoznali in doživeli smo veliko novega.

Učenci in učiteljice oddelkov NIS

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost