Skoči na glavno vsebino
Select Page

Učenci od 5. do 9. razreda OPP NIS smo se pri urah gospodinjstva odločili, da ustvarimo didaktično igro, s pomočjo katere smo spoznavali in se naučili pripraviti dve tipični juhi za Vipavsko dolino. Starejši učenci od 7. do 9. razreda smo se zatopili v joto, mlajši pa v teleflajš. Teleflajš je nedeljska goveja juha z mesom in s kosom kuhane govedine. Stara slovenska tradicija je bila, da so ženske ob nedeljah doma skuhale govejo juho iz puste govedine. Nalile so na krožnik čisto juho in vanjo narezale kos ali dva kuhane govedine iz juhe ter jo postregle možem s kosom kruha, preden so ti šli k deseti maši. Po maši so juho jedle tudi gospodinje, le da so one jedle čisto juho, brez mesa.

Učenci so izdelali dva lonca. Vsak lonec je bil kot knjiga razdeljen na več strani. Na prvi strani si moral glede na jed, ki bi jo želel pripraviti (jota ali teleflajš), v predalčku poiskati prave sestavine. Na drugi strani si lahko preveril, ali si našel vse prave sestavine. Sledila je stran, ko si moral iz predalčka povleči in v pravilni vrstni red sestaviti postopek priprave jedi. Pravilnost postopka si lahko zopet preveril na naslednji strani.

Učenci so didaktično igro tudi preizkusili in bili nad njo navdušeni. Na koncu smo se vsi skupaj strinjali, da moramo izbrani jedi ob prvi priložnosti tudi pripraviti in mogoče kdaj z njima presenetimo tudi naše starše.

(Skupno 142 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost