Skoči na glavno vsebino
Select Page

Lansko leto se je na našo šolo obrnila gospa Ingrid Marc, koordinatorka za evropske projekte na Občini Ajdovščina, s prošnjo, da bi za občinsko njivo naredili hotel za žuželke. Občina Ajdovščina je v letu 2015 začela z edinstvenim projektom v Sloveniji – Uvajanje tujih kmetijskih sort ter vzpostavitev poskusnih kmetijskih nasadov na območju občine Ajdovščina, ali na kratko »ZELENI IZZIV OBČINE AJDOVŠČINA«.

Z učenci višjih razredov OPP NIS smo se odločili, da ta projekt realiziramo. Najprej smo si na spletu ogledali, kaj sploh je hotel za žuželke, temu je sledilo risanje načrta. Padla je odločitev, da to ne bo kakšen majhen hotelček, temveč pravi hotel, v katerem bodo sčasoma zaživele različne koristne žuželke in začele z opraševanjem nasada vrtnin in sadnih dreves na »občinski njivi«.

Praktično delo je potekalo več kot en mesec, saj je bil projekt dokaj zahteven in dimenzijsko velik, tako velik, da smo ga morali delati v hišnikovi delavnici. Pri delu so se učenci seznanili in spoznali tudi take delovne operacije in materiale, ki jih do sedaj še niso nikoli uporabili.

Pravo veselje jih je bilo usmerjati in jih opazovati pri delu, saj so pokazali veliko mero iznajdljivosti, praktičnega znanja in delovne zagnanosti, tako, da je bil končen rezultat – hotel za žuželke, resnično »profesionalno« narejen.

Učitelj Vladimir Bačič

(Skupno 195 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost