Skoči na glavno vsebino
Select Page

29. marca 2018 je v prostorih Mestne knjižnice in čitalnice v Idriji potekal 28. regijski otroški parlament. Tam so se srečali predstavniki severnoprimorske regije (25 učencev iz območja ZPM Idrija, MDPM Ajdovščina, MDPM Nova Gorica in DPM Tolmin).

Našo občino je predstavljalo 6 učencev. Med njimi je bil, v vlogi zapisnikarja, tudi naš Aljaž Raspor iz 7. a.

Navajamo glavne teme in sklepe, ki so jih zapisali:

  • OTROCI V DIGITALNEM SVETU

Učenci menimo, da bi morala biti omogočena uporaba interaktivne tehnologije v sklopu pouka za iskanje podatkov, medpredmetne povezave in uporabo e-gradiv. Prav tako smo mnenja, da je nujno uvajanje splošnega računalniškega opismenjevanja že v nižje razrede (po sklopih, v obliki mini delavnic). Želimo si uporabe telefonov oz. tablic, a z vzgojnim pristopom – za upoštevanje pravil in dogovorov. V prostem času (med odmori) bi morala biti dovoljena, a časovno omejena, uporaba omrežja. Ob tem pa bi morali spodbujati neposredne medsebojne stike v živo.

  • ODNOSI V ŠOLI

Želimo si poštenih, a bolj sproščenih odnosov med učenci in učitelji. Moti nas, da se med učenci dela razlike, prav tako opažamo vedno manj spoštljivosti mlajših učencev tako do starejših učencev kot tudi do učiteljev. Obenem pa moramo biti starejši učenci ter odrasli zgled mlajšim, da nas bodo posnemali v dobrem. Menimo tudi, da imajo učitelji premalo pravic do ukrepanja v primeru nespoštljivega odnosa slabo vzgojenih, predrznih učencev. Za osnovno vzgojo otrok je odgovoren dom, ne šola.

  • METODE IN NAČINI POUČEVANJA

Menimo, da bi moralo biti več povezav med različnimi predmeti, da bi isti vsebinski sklop obravnavali pri več predmetih, v istem časovnem obdobju.Predlagamo tudi vključitev pouka tujega jezika v druge predmete. Poleg tega predlagamo vključitev novih metod dela, predvsem skupinsko in projektno delo. Tako bi zagotovili bolj privlačen in raznolik pouk.

  • ŠOLA ZA ŽIVLJENJE IN UČNE VSEBINE

Pogrešamo vsebine, ki bi nas pripravile na življenje, da se bomo znašli tudi z izzivi kot so uporaba šivanke ali izvijača, menjava žarnice, prva pomoč, osnove financ in podobno. Predlagamo organizacijo dni dejavnosti s takimi vsebinami oz. krožkov/delavnic za tiste učence, ki jih določena vsebina bolj zanima.

 

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost