Skoči na glavno vsebino
Select Page

Od 27. 2. 2023 do 5. 3. 2023 sem se v okviru izmenjave za učitelje Erasmus + odpravila v Helsinke, kjer je potekalo izobraževanje z naslovom Environmental education in Finland: Eco-Social Approach. Udeleženi smo bili učitelji iz štirih držav; Slovenije, Nemčije, Španije in Belgije. Prvi dan je bil namenjen predstavitvi šol, na katerih poučujemo. Spoznala sem različne sisteme, ki jih imajo v posameznih državah, in različne projekte na temo okolja, ki jih šole izvajajo. Sledila je predstavitev finskega šolskega sistema, ki v svetu velja za enega najboljših. Skozi različne aktivnosti smo se učili, kako otrokom približati problematiko onesnaževanja. Glavna tema izobraževanja je bilo problemsko učenje, ki se ga na Finskem poslužujejo v veliki meri. Pri tem gre za to, da otrokom predstaviš problem, za katerega morajo s samostojnim delom najti rešitev.

Poleg delavnice, ki sem se je udeležila v sklopu izobraževanja, sem spoznala tudi finsko zgodovino, kulturo in njihov način življenja.  V letnem poročilu, ki ga pripravijo Združeni narodi, je Finska že peto leto zapored razglašena za najsrečnejšo državo na svetu. Gre za državo, kjer ima pri odnosih pomembno vlogo zaupanje.

Pridobljeno znanje in izkušnje bom delila z ostalimi sodelavci. Veliko dejavnosti, ki smo jih izvajali, lahko prenesemo v delo z učenci. Kar mi je od finskega izobraževanja ostalo v spominu, pa je tudi to, da je njihov cilj, da otroci čim več časa preživijo zunaj, na svežem zraku. Tudi to je ena od stvari, ki bi jih rada prenesla v naše okolje.

V tem tednu sem pridobila veliko izkušenj in spoznanj, kje smo v primerjavi z drugimi evropskimi državami, in bi se takšne vrste izobraževanja z veseljem udeležila še kdaj.

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost