Skoči na glavno vsebino
Select Page

V soboto, 16. marca 2024, bo v Ajdovščini spet potekal Festival LABIRINT – Regijsko srečanje mladih raziskovalcev, inovatorjev in tehnikov. OŠ Danila Lokarja bo v sodelovanju s COBIK-om, e-Hišo in OŠ Šturje ponovno gostila osnovnošolce, ki so radovedni, znajo pogledati na znane stvari drugače, ki vidijo probleme in znajo poiskati ustrezne rešitve zanje, ki se sprašujejo, kako stvari delujejo, ki hočejo spoznati, kako potekajo procesi okoli nas.

Učenci bodo lahko svoje znanje in veščine predstavili v naslednjih kategorijah:

–          Raziskovalne naloge (tri pod-kategorije: naravoslovje, družboslovje in inovativne ideje),

–          Robotika (tri pod-kategorije: WeDo 2.0, Spike Prime in razno),

–          Praktična delavnica »Pridi in naredi« (dve pod-kategoriji: 6./7. razred in 8./9. razred) ter

–          Praktična delavnica »Moj dežnik je lahko …« (dve pod-kategoriji: 6./7. razred in 8./9. razred).

Rok za prijavo na festival je 1. 3. 2024, rok za oddajo raziskovalnih nalog v vseh treh podkategorijah pa je 8. 3. 2024.

Prijave se že zbirajo preko spletne prijavnice na naslednji povezavi: https://1ka.arnes.si/a/57dc92e5

 

POMEMBNO!

–          Če želite z raziskovalno nalogo kandidirati za uvrstitev na Državno srečanje mladih raziskovalcev, ki ga organizira ZOTKS v Murski Soboti, mora šola OBVEZNO oddati prijavo tudi v sistem ZOTKiS. Prijave so že odprte.

–          Za praktične delavnice “Pridi in naredi” ter “Moj dežnik je lahko”, se lahko prijavita največ dva para učencev na kategorijo (mlajši, starejši) s posamezne šole.

–          Za področje »Robotika« bo e-hiša na dan dogodka zagotovila Lego Education komplete WeDo 2.0 in Spike Prime ter prenosne računalnike s programsko opremo za programiranje robotov. Učenci bodo imeli eno uro časa za sestavljanje robota, temu pa bodo sledile predstavitve ter razdiranje in pospravljanje kock. V posamezni kategoriji je na voljo 12 mest za WeDo 2.0 (za učence od 1. do 5. razreda) in 12 mest za Spike Prime (za učence od 6. do 9. razreda).  Trening: za tiste učence, ki bi želeli sodelovati, a nimajo priložnosti svoje ideje preizkusiti na Lego kompletih, ponuja e-hiša možnost, da po predhodnem dogovoru pridejo v e-hišo in trenirajo na njihovih kompletih.  

–          V kategoriji Robotika – razno e-hiša ne sodeluje in v času festivala učencem ne moremo zagotoviti podpore. Učenci morajo imeti vse potrebščine s sabo in bodo pri svojem delu popolnoma samostojni. Robot je lahko narejen iz kartona, sestavljen iz Lego kock (običajne kocke, Mindstorms, Spike Essentials …) ali drugih materialov in motorčkov. Sprogramiran je lahko preko mobilnega telefona, Micro:bita, Arduina … Rešitev naloge bo morala vsebovati robota in osnovno programsko rešitev.

 

Vse informacije so na spletni strani LABIRINT, na dodatna vprašanja pa vam lahko odgovorimo:

–          irena.kodele-krasna@os-ajdovscina.si (raziskovalne naloge, robotika – razno),

–          saso.zigon@os-ajdovscina.si ali tanja.cermelj@os-ajdovscina.si (praktične delavnice),

–          info@e-hisa.si (robotika WeDo in Spike Prime),

–          hermina.ogric@cobik.si (vse ostalo).

 

Roki za DRŽAVNO SREČANJE

10. 4. 2024    Rok za urejanje prijav za državno srečanje – glede na rezultate regijskih srečanj
12. 4. 2024  Rok za potrditev prijav regijskih koordinatorjev na državno srečanje
10. 5. 2024 po 16. uri        Zaključek prvega kroga državnega srečanja in objava raziskovalnih nalog, ki so se uvrstile v drugi krog – objavljeno na spletni strani ZOTKS
20. 5. 2024       Drugi krog državnega srečanja – predstavitev in zagovor raziskovalnih nalog, ki so se uvrstile v drugi krog

Za vsa morebitna vprašanja v zvezi z državnim srečanjem pišite Ireni Kodele Krašna na naslov irena.kodele-krasna@os-ajdovscina.si .

(Skupno 280 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost