Skoči na glavno vsebino
Select Page

Občina Ajdovščina je za našo osnovno šolo pripravila nove načrte šolskih poti. Izdelovalci iz Zavoda za prometno varnosti, ki so izdelali načrt šolskih poti za našo šolo, so še posebej opozorili na dve kritični točki – ena je za šolo, na vhodu na šolsko parkirišče iz smeri Vilharjeve ulice, druga pa je križišče na Cesti 5. maja.

Za obe problematični točki so predlagali rešitve iz priročnika Varneje v šolo, ki ponuja nekoliko drugačen pristop za zaščito najranljivejših udeležencev v prometu – s pomočjo urbane opreme ali arhitekturnega oblikovanja prometnih površin.

Tako smo na pobudo Zavoda na Osnovni šoli Danila Lokarja izvedli likovni natečaj, ki je sledil napotkom iz pravilnika. K sodelovanju so bili povabljeni nadarjeni otroci ter v prvem krogu risali doma, na roke, nato pa so v šoli risbe še digitalizirali. Izbor najboljših je opravila ravnateljica Irena Kodele Krašna.

Cesta 5. maja je šolska pot tudi za Waldorfsko šolo, ki se je z veseljem odzvala na povabilo k sodelovanju. Danes, 22. 9. 2022, na »dan brez avtomobila« v okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, so Cesto 5. maja zavzeli šolarji Waldorfske šole, ki so poskušali s kredami slediti likovni predlogi učencev iz naše šole.

Namen poslikave je opozoriti voznike, da gre za skupno prometno površino, na kateri se srečujejo z najranljivejšimi udeleženci v prometu, torej naj bodo tu še posebej pozorni. Današnje risanje je namenjeno predvsem opozarjanju. V oktobru pa bosta obe poslikavi prebarvani s trajnimi barvami.

Načrt varnih šolskih poti OŠ Danila Lokarja je objavljen na spletiščih šole in Agencije za varnost v prometu. 

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost