Select Page

Obiskala sta nas dietičarka in kineziolog s Centra za krepitev zdravja Ajdovščina

Na prvi pomladni dan smo dobili poseben obisk. Spoznali smo dietičarko in kineziologa, ki sta nam na igriv in zelo zanimiv način predstavila pomen zdrave in raznovrstne prehrane. Skupaj z njima smo sestavljali zajtrke, kosila in večerje in pri tem upoštevali raznovrstnot in pravilno razporeditev beljakovinskih jedi, ogljikovih hidratov ter sadja in zelenjave. Učenci so se v tej urici veliko naučili, ponovili, razmigali, predvsem pa doživeli. Hvala Centru za krepitev zdravja, predvsem Maji in Anžeju, za čudovito uro.

Učenci in učiteljice 7.,8.,9.in 10.r OPP NIS

Dramatizacija Prešernovega Povodnega Moža

Z učenci 8.,9.in 10.r OPP NIS smo uprizorili dramatično igro Povodnega moža in lepe Urške. Zgodbo so soustvarjali glasbeniki, ki so na “Starem trgu, pod lipo zeleno” igrali gosli, trobento, namesto cimbal pa kitaro. Tam so plesale lepotice, a Urška je bila najbolj posebna. Žal pa jo je prav njena prevzetnost odpeljala v pogubo. Ta tragičen ples Urše in Povodnega moža so spremljali strašni zvoki, efekti grmenja, vetra in šumenje dežja.
Pesem smo res globoko doživeli.

Učenci 8.,9.in 10.r in učiteljica Damjana Urh

Premiera glasbene predstave Mali princ

Spoštovani,

veseli nas, da lahko napovemo predstavo Mali princ, ki se bo premierno odvijala v petek, 31. 3. 2023, ob 19.00 v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Predstava, ki temelji na slavni knjigi Antoinea de Saint-Exupéryja, je ena izmed najbolj priljubljenih uprizoritev, ki se igrajo po vsem svetu. Z navdihujočo zgodbo o prijateljstvu in življenjskih lekcijah, ki jih lahko naučimo od tega malega princa, je predstava primerna za obiskovalce vseh starosti.

Če si želite predstavo ogledati, vas prosimo, da si vzamete čas in izpolnite prijavni obrazec na naslednji povezavi: REZERVACIJA VSTOPNIC  .

S tem si rezervirate svoj sedež v dvorani. Prosimo vas, da za vsakega obiskovalca izpolnite ločen obrazec, saj se bo anketni vprašalnik samodejno zaprl, ko bo doseženo maksimalno število mest.

Rezervirane karte lahko prevzamete od srede, 29. 3. 2023, dalje v avli šole med 7.30 in 15. uro (pri informatorki Ani ali praktikantu Gazmendu) ter uro pred predstavo v avli Dvorane prve slovenske vlade.

Več o predstavi …

ŠOLSKO DRŽAVNO LOKOSTRELSKO DVORANSKO TEKMOVANJE

V nedeljo, 26. 3. 2023 je v Kamniku potekalo šolsko državno dvoransko tekmovanje v lokostrelstvu.
 
Tudi našo šolo so zastopali trije učenci in dosegli naslednje rezultate:
 
Teja Vidmar, 3. mesto 🥉
Liam Dolgan, 10. mesto in
Jan Vidmar, 4. mesto,
 
ekipno pa 3. mesto🥉med vsemi osnovnimi šolami v Sloveniji.

Mikro – naravoslovje

Učencem se snov najbolj približa s preizkušanjem, zato radi pri naravoslovju izvajamo poskuse, gledamo pod lupo, posebna izkušnja pa je tudi delo z mikroskopom. Prav neverjetno se zdi, kako lahko zgledajo rastlinske in različne živalske celice. Doživetje pa je z očmi slediti paramecijem, ki tekajo levo in desno 😉

Kako je pa z atomi? Lahko v šoli z mikroskopom opazujemo zgradbo snovi v njihovih najmanjših delcih – atomih? Žal ne. Zato smo si pri tem pomagali s sličicami z interneta. Pri tem smo tudi ugotovili, da imajo snovi v trdnem agregatnem stanju delce enakomerno porazporejene. Različna agregatna stanja smo potem pokazali tudi z igro, kjer smo bili sami “delci snovi”, ki ustvarjajo različna agregatna stanja. Z igro smo snov utrdili, predvsem pa popestrili.

Učenke 9. in 10. r OPP NIS in učiteljica Damjana Urh

Besedne vrste smo spoznavali v naravi, z naravnimi materiali

Prijetno toplo vreme nas je spodbudilo, da smo tokrat izpeljali pouk slovenščine kar v naravi.
S seboj smo odnesli le nekaj ponazoril, s katerimi si pri pouku pomagamo razvrščati besedne vrste. To počnemo s kamenčki, ščipalkami, lesenimi ploščicami…
Ker pa nam narava ponuja vse to, smo te materiale lahko nabrali na tleh. Tako smo iz kamenčkov, paličic in lesenih ploščkov, (samostalnikov, glagolov in pridevnikov), lahko ustvarili zelo dolgo zgodbo.
Poleg ponavljanja snovi, smo se še lepo razmigali, saj so bile določene naloge športne narave. Predvsem pa smo bili veseli pomladnega sonca in malo drugačnega pouka.

Učenci in učiteljici 8.,9. in 10.r. OPP NIS

 

Šola v naravi – prihod domov

Dragi starši,

obveščamo vas, da smo sedaj krenili proti domu. Na parkirišču pred matično šolo nas lahko pričakujete ob 17.00.

Vaši petošolci

Folklora

Učenci in učitelji smo se v četrtek, 23. 3. 2023,  odpravili na srečanje folklornih skupin v Gornjo Radgono. Pot je bila dolga, a mi smo jo lepo in zabavno preživeli. Učiteljice so pripravile smešne igre, ki so nam popestrile vožnjo. Pred nastopom smo pomalicali in se sprostili na čudovitih igralih. 

Na srečanju smo se predstavili z uprizoritvijo reke Hubelj in mlina na vodi. Goste smo postregli s skutnimi štruklji, ki so značilni za našo regijo. Pogumno smo odplesali ples Ob bistrem potočku je mlin in se ob tem neizmerno zabavali. Martin Zalar nas je spremljal s harmoniko, sošolka Amina pa je prav sama zapela del pesmi. Ponosni smo na našo točko, saj nas je zaplesalo in zaigralo kar 40 učencev. Poželi smo ogromen aplavz in se z nasmeški vrnili domov.  

Učenci in učiteljice OPP NIS

Šola v naravi – 4. dan

 

Po zgodnjem zajtrku smo se odpravili v sončen dan. Smučanje nam je že užitek saj z lahkoto premagujemo bele strmine na zahtevnejših progah.

Prijetno utrujeni smo se vrnili v hotel na kosilo. Po kosilu smo se tako kot vsak dan najprej družili po sobah in potem zunaj v okolici hotela.

Odpravili smo se na poseben izlet: Z Bolfenka na Mariborskem Pohorju smo se s Pohorsko vzpenjačo odpeljali v Maribor in uživali v veličastnem pogledu le tega.

Ogledali smo si snežni stadion – ciljno areno, kjer poteka tekma za svetovni pokal v slalomu in veleslalomu za ženske – Zlata lisica. 

Vožnja z gondolo je bila pravi užitek.

Zadnji večer smo si popestrili s plesnimi gibi in vsak izmed nas je prejel priznanje za uspešno smučanje.

Dostopnost