Skoči na glavno vsebino
Select Page

V soboto, 11. 11. 2023, je bila ajdovska tržnica še posebno živahna. Že od jutra dalje je župan »prodajal« kruh z našim učencem 1. b razreda, Brinom Rosa s Planine.

Brin nam je povedal, da je že nekaj časa z občudovanjem opazoval  mogočen Jochmannov stari mlin, ki je bil v zelo slabem stanju. Vanj je nekoč skupaj z mamo celo vstopil, a je znotraj kazal še bolj žalostno podobo. Bil je poln smeti in odpadkov. Kot sodobni Trubar, je županu pisal, da bi dal vse svoje prihranke, za nakup starega mlina, kjer bi potem pekel in prodajal kruh. Župan se je na njegovo pismo odzval in ga povabil na pogovor. Povedal mu je, da mlina žal ne bo mogel kupiti, ker je že prodan. Dogovorila pa sta se, da bosta en dan skupaj simbolično prodajala kruh na tržnici. Izkupiček bo šel v šolski sklad naše šole.

Namero sta udejanjila na Martinovo soboto. Pri delu jima je pomagala tudi sestra Dana, ki obiskuje 4.b razred in Zoja. Približno dvesto hlebov kruha iz domačih peči planinskih žena in peči ajdovskih pekov so zelo hitro »prodali«. Šolski sklad so s tem dejanjem obogatili za dobrega tisočaka.

Brin, naš srčni prvošolec, je očitno dober in kritičen opazovalec, ki ima rad svoj domači kraj. Ko se tej lastnosti pridruži želja pomagati drugim, se rodi ideja, prisluhne ji gospod župan in skupaj jo udejanjita ter naredita svet lepši.

Zahvala in pohvala vsem, ki so sodelovali pri tej dobrodelni akciji.

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost