Skoči na glavno vsebino
Select Page

V sredo, 15. 11. 2023, smo učenci 7. c razreda skupaj z učenci 8. in 9 E, v cvetlične lončke posadili čebulice rumenega žafrana v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, umrlih v holokavstu, in na tisoče drugih otrok, ki so umrli v času druge svetovne vojne.

Sajenje žafranov poteka v sklopu projekta Krokus, ki ga spodbuja irska organizacija HETI, v Sloveniji pa ga koordinira Sinagoga Maribor. Cilj projekta je posaditi 1, 5 milijona rumenih žafranov v spomin na otroške žrtve in tako opozarjati ter ozaveščati ljudi o grozodejstvih, ki so se dogajale v času nacistične Nemčije. 

In zakaj ravno rumeni žafran? Ker spominja na Davidovo zvezdo, ki so jo morali Judje nositi v času nacistične Nemčije. Žafrani bodo zacveteli konec januarja, kar sovpada s 27. januarjem, ko obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve holokavsta. 

Čebulice žafrana smo posadili v tednu, ko praznujemo mednarodni dan prijaznosti (13. november) in mednarodni dan strpnosti (16. november). Prijetno medgeneracijsko druženje smo zaključili z orisom dlani na plakatu, ki simbolizira, da lahko skupaj naredimo svet lepši. 

Imeli smo se lepo in komaj čakamo na zgodnjo pomlad, da se žafrani razcvetijo.

Sofija Gnezda, 7. c

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost