Skoči na glavno vsebino
Select Page

PROJEKT EVROPSKA VAS 2014 – Bolgarija

Naša šola že peto leto sodeluje v projektu Evropska vas. Za Latvijo, Portugalsko, Avstrijo in Finsko je letos na vrsto prišla Bolgarija.

V projekt so vključeni učenci od 1. do 5. razreda.

V okviru projekta smo za začetek z zanimanjem prisluhnili gospodu ravnatelju, ki je vsem učencem predstavil Republiko Bolgarijo in njene glavne značilnosti.

Pri tem so se nam porajala vprašanja, na katera nam je znal odgovoriti in nam razširiti svoje znanje o članici Evropske unije, o kateri pa ne vemo veliko.

V naslednjih dneh nas je v okviru projekta Comenius obiskala skupina Bolgarov, ki je prvošolcem predstavila nekaj značilnih pesmi in plesov. Naučili smo se tudi po bolgarsko šteti do deset. Prvošolci so ugotovili, da sta si jezika zelo podobna, saj je bila izgovorjava števil zelo podobna naši.

Vsi učenci so v okviru pouka pripravili izdelke značilne za Bolgarijo. Z njimi bo naša šola 9. maja v Novi Gorici zastopala in predstavljala Bolgarijo.

 

V knjigi o Bolgariji si preberi nekaj značilnosti o tej državi in nato svoje znanje preveri v kvizu.

{phocagallery view=category|categoryid=272}

 

CILJI IN NAMEN
Cilj in namen projekta je spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati zavedanje lastne kulturne identitete. Projekt Evropska vas v sodelovanju s slovenskimi šolami vodi Šola za ravnatelje. Koordinatorica za Slovenijo je Evropska hiša Maribor.

OPIS PROJEKTA
Osnovnošolci na različne načine spoznavajo države Evropske unije, njihove značilnosti in jih ob dnevu Evrope predstavijo na javni kulturni prireditvi v različnih središčih po vsej Sloveniji. Zaključna prireditev za severno Primorsko bo 9.5. 2014 pred mestno občino med 10:00 in 14:00 uro.

NAČIN in oblike DELA
Projekt predstavlja:

  • Program spodbuja medpredmetno povezovanje in inovativne pristope k učenju.
  • Spoznavanje članice Evropske unije, njene zastave, grba, seznanitev z njeno kulturo, kulinariko, običaji, navadami, načini življenja, glasbo, nošo, posebnostmi…
  • Razmišljanje o deseti obletnici priključitve Slovenije Evropski uniji.
  • Aktivno sodelovanje otrok pri raziskovanju tematike, oblikovanju predstavitvenih materialov in programa.
  • Raziskovanje, razgovore, intervjuje, delavnice, predstavitve, oblikovanje predstavitvenih materialov…
  • Sodelovanje z lokalno in širšo javnostjo (s starši, študenti, novinarji, partnerskimi šolami v tujini, veleposlaništvi, občani…).

 Oglejte si, katere države smo že spoznali do sedaj.

  

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost