Skoči na glavno vsebino
Select Page

Ker je učenje večkrat bolj zanimivo izven učilnice kot v njej in si stvari prej zapomnimo, če jih vidimo v živo ali jih poskušamo narediti, smo se drugošolci v sredo, 5. 10. 2016, odpravili v Lokavec. V okviru projekta Lokavec in čas smo si v dvorani Edmunda Čibeja ogledali razstavo Dediščina okoli nas. Med razstavljenimi predmeti so nas najbolj pritegnili doma izdelani loki, zvezki, črnila in stara glasbila.

Naše raziskovanje preteklosti se je nadaljevalo v Batičevi hiši. V njej imajo tri sobe urejene v muzej in v vsaki sobi nas je čakalo presenečenje.

V črni kuhinji je veliko pripomočkov, ki so jih uporabljali pri kuhi in gospodinjstvu. Primerjali smo ognjišče z današnjim štedilnikom, krušno peč z električno pečico, stare sklede s krožniki in lesene žlice s kovinskim jedilnim priborom.

V stari izbi smo potežkali knjigo, v kateri je bil papir narejen iz blaga, v njej pa različne oblike kaligrafije, to je lepopisja. Občudovali smo pisavo in prisluhnili pravljicam in pesmicam, ki so jih napisali domačini.

V zadnji – preužitkarski sobi so nam prikazali izdelovanje čevljev. Veliko časa in dela je bilo potrebnega, da so izdelali en sam par čevljev. Zgodbe iz preteklosti so nas pritegnile, zato smo postavljali veliko vprašanj.

Poleg vsega smo se udeležili še prikaza starih iger. Pridobivali smo izkušnje v kamenčkanju, ravnotežje smo lovili na hoduljah in si brez slabe vesti kradli zemljo v igri zemljo krast.

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri organizaciji tega dne in s tem poskrbeli, da je bil še en dan v tednu otroka poln nepozabnih dogodivščin.

(Skupno 425 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost