Skoči na glavno vsebino
Select Page

Učenci 5. razreda OŠ Danila Lokarja Ajdovščina smo se udeležili zimske šole v naravi od 18. 2. do 22. 2. 2013. Prebivali smo v hotelu Cerkno, smučali pa na Črnem vrhu. 54 učencev so spremljali Aleksander Lapajne, Darja Vidmar, Zalka Bolčina, Špela Bolčina, Primož Zgonik,  Lilijana Rijavec in Mara Obed.

Takoj ob prihodu na parkirišča Počivalo smo si obuli pancerje, nadeli smučke in se s šestsedežnico odpeljali na vrh smučišča. Glede na znanje smučanja so nas razporedili v pet skupin. V nekaterih so bili začetniki, v drugih pa tisti, ki naj bi znanje smučanja le še dopolnili. Vsi začetniki so se v teh dneh naučili zimskega športa in se srečno spuščali tudi po zahtevnejših progah. Ob koncu smo izvedli tudi tekmovanje.
Marija Gatej, nas je seznanila s smučanjem z novaško smučko in z opremo za tovrstno dejavnost. Najbolj pogumni pa so poskusili vožnjo z njo.
Poleg smučanja pa smo izvedli še druge dejavnosti. V muzeju Cerkno smo si ogledali razstavo o cerkljanskih laufarjih. Ogledali smo si tudi zgodovinsko-etnološke razstavo. Po muzeju nas je vodil Sandro Oblak.
Nekatere dejavnosti pa smo izvedli v cerkljanski šoli. Preko slike in besede nam je bila zelo nazorno predstavljena partizanska bolnica Franje. Anica Svetik je predstavila okolico te bolnišnice  ter izbrana zgodovinska dejstva. Poslušalci smo se ob posnetkih strokovno interpretirane cerkljanščine seznanili z njenim zvenom in z veseljem “prevajali” posamezne odlomke.
Ogledali smo si tudi Levstikovo povest o Vidkovi srajčici pod mentorstvom Mojce Lipužič Moravec. Večere smo izkoristili še za nočne pohode, kopanje, gledanje filma Pastirci, pisanje dnevnika, urejanje sob, igranje tombole, za branje, družabne igre, predvsem pa drobne radosti, ki jih poznamo le  petošolci. Zadnji večer je bila podelitev priznanj in nagrad. To šolo v naravi si bomo za gotovo zapomnili še po dobri hrani, po nekaterih narečnih besedah, predvsem pa prijaznosti in gostoljubnosti. Pridobili smo res veliko splošno uporabnih znanj in praktičnih veščin za življenje.
Hvala vsem za vse.                                                                   

Lokavški petošolci

 

{phocagallery view=category|categoryid=116}

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost