Skoči na glavno vsebino
Select Page

Na letošnji literarni natečaj Z domišljijo na potep (kategorija predmetna stopnja) smo poslali literarni prispevek šestošolke Ize Kranjc z naslovom Čokoladka.  Naj pripomnim, da ne gre za Izin prvenec, saj deklica vsako leto na tem natečaju sodeluje s svojim prispevkom. V branje vam ponujamo kratko vsebino dela.

Posvojenka Ali zapušča svoja krušna starša, očeta Bojana in mamo Brigito, ter odhaja v internat. Lana Novak, predstojnica njenega oddelka ji prijazno razkaže stavbo ter prijateljice Sašo, Belo, Sabrino, Katjo in Tatjano. Med privajanjem na nov način življenja daleč od ljubečih krušnih staršev išče svoje korenine. Dejstva, da se je rodila v Skopju zakoncema Patil, natančneje mami Makedonki in očetu Slovencu, ji nikakor niso dovolj. Hoče spoznati svoja prava starša. Išče po telefonskem imeniku. Zaradi ilegalnega vstopa v antikvariat preživi noč na policijski postaji, od koder jo s plačilom  varščine reši mama Brigita. Doma najde pismo svojih pravih staršev, staro tri leta. Najde tudi ključ skrivališča, v katerem skriva svoj denar.

Iz internata ji telefonirajo prijateljice, ki so medtem sprejele tudi čudaško Tatjano v svojo družbo. Ali pa z najnujnejšimi stvarmi zapusti hišo krušnih staršev in odide svoji nalogi naproti. Najprej si kupi mobilni telefon in zemljevid. Pot nadaljuje z radovednim taksistom, v čigar stanovanju prespi. Zjutraj jo pokliče prestrašeni Bojan. Ker ne zaupa več zvedavemu taksistu, jo pobriše. V gostilni si naroči limonado. Medtem spozna svojega bratranca, Maria Patila, ki jo zopet privede k taksistu Maksu, njenemu očetu. Dekleta v internatu rešijo brezvezne dekliške probleme in obiščejo Ali v Skopju. Tja se preseli tudi oče Bojan. Ljudje, ki se imajo radi, zaživijo skupaj.

Založba Smar–team je izdala Izino delo v obliki samostojne publikacije. Naslovnico je oblikovala Inja Roj, spodnje ilustracije pa so dodatek Izinega rokopisa. Z njimi Iza dopolnjuje svoj smisel za pisanje ter dokazuje svoj izpiljen bralni in pisateljski talent. Iza, za tvoj uspeh ti čestitamo.

Mentorica in sošolci 6. a razreda

{phocagallery view=category|categoryid=144}

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost