Skoči na glavno vsebino
Select Page

Poteka zadnja izmenjava projekta Comenius. Predstavniki partnerskih šol smo se tokrat zbrali v Turčiji, v dvomilijonskem mestu Konya. Prvi dan smo spoznali turški šolski sistem, predstavili smo še zadnje naloge projekta, evalvirali dosedanje delo in rezultate projekta. Obiskali smo gostujočo šolo in si ogledali pester program. V popoldanskem času so nam razkazali center mesta, na večerjo pa smo bili povabljeni na dom k družinam učiteljev gostujoče šole.

Obiskali smo znamenito Kapadokijo, ki se nahaja v osrednji Turčiji na visoki anatolski planoti. Videli smo zanimivo pokrajino, nekdanja bivališča, cerkve in samostane vklesane v skale. V lončarski delavnici smo si ogledali proces nastanka tipične turške keramike.

V letu 2014 so v Konyi odprli Center znanosti. V zgodovinskem delu smo videli različne turške izume, v naravoslovnem pa smo se preizkusili v reševanju nalog povezanih z varovanjem okolja.

Sledil je obisk zasebne šole, kjer smo prisostvovali različnim uram pouka in se spoznali z učitelji ter ostalimi delavci šole.

Popoldan smo sodelovali pri pogozdovanju vzpetine nad Konyo. Predstavniki vseh držav v projektu smo posadili svoja drevesa in jih označili z zastavami. Čez nekaj let bo nad mestom čudovit spominski park.

Sledil je ogled parka “V 80 000 dneh okoli sveta”. Poleg maket raznih arhitekturnih znamenitosti, smo se sprehodili še med modeli dinozavrov v naravni velikosti in junaki iz risank.

Program smo nadaljevali v Istanbulu. V zgodovinsko bogati nekdanji prestolnici Turčije smo si z ladjice ogledali bosporsko ožino z njenimi obrežnimi znamenitostmi. Po povratku na kopno smo obiskali Sultanovo palačo, Hagio Sofio, Modro mošejo, podzemno cisterno za vodo, znamenito tržnico in se udeležili predstavitve različnih turških plesov.

Po večerji v romski ulici smo se poslovili od gostiteljev in predstavnikov ostalih partnerskih držav v obljubi, da bomo obdržali stike, in si tudi v nadaljnje izmenjevali mednarodne šolske izkušnje in znanja.

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost