Skoči na glavno vsebino
Select Page

V sredo, 28. 9. 2016, smo se nekateri devetošolci odpravili v dvorano Bonifika v Koper na prireditev z  naslovom Trdno stoj! Spregovori!

Dogodek je v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in Zavodom RS za šolstvo soorganiziralo Društvo Zaživi življenje.

Dogodek, na katerem je bil glavni govornik Nick Vujicic, je bil  posvečena dvema vsebinskima sklopoma, in sicer strpnosti do drugačnosti (invalidnost, barva kože, spol, vera …) in nasilništvu (splošno nasilništvo, medvrstniško nasilništvo in nasilništvo v športu). O obeh vsebinskih sklopih so  spregovorili dr. Milan Hosta, Dejan Zavec, Miran Stanovnik, Zlatan Čordić – Zlatko in drugi. Z video prispevkom sta nas nagovorila tudi Filip Flisar in Nika Kljun.

Osrednji govorec je bil Nick Vujicic, 33-letnik, ki kljub temu, da se je rodil brez rok in nog, navdihuje ljudi po vsem svetu s svojim razmišljanjem o smislu življenja. Pripovedoval nam je, kako je v svojem življenju že skoraj obupal zaradi vrstniškega nasilja, a si je opomogel in zdaj spodbuja mlade po svetu, kako naj se uprejo nasilju, ustrahovanju in zlorabam med mladimi. Mlade nagovarja,  naj povedo o svojih izkušnjah in naj spregovorijo o nasilju.

»V življenju morate poznati resnico, kdo ste in kaj si želite. Sicer boste verjeli temu, kar drugi mislijo, da ste. Vsi smo čudoviti ravno takšni, kakršni smo, a dokler se sami sebe ne bomo sprejeli, nas niti drugi ne bodo. Zato začnimo ljubiti sami sebe«, je povedal Nick.

Na koncu smo Koper zapustili polni energije in novega upanja.

Polona Bajc in Kristina Valič

Avtor fotografij: Matija Keber

Tu je nekaj komentarjev ostalih…

Ko sem slišala Nickov govor, so se mi zasmilili vsi, ki sem jih kdaj zafrkavala in vsi, ki so žrtve nasilja. Zelo žalostno in ganljivo se mi je zdelo, da lahko najstnik zaradi nasilja med svojimi vrstniki  razmišlja o samomoru. Nick nas je naučil, da ne smemo nikoli obupati in da moramo za nasilje nujno povedati nekomu odraslemu.    

Monika

 

Nickov govor se mi je zdel zelo pozitiven.  Čeprav se je rodil brez pravih rok in nog, ima veliko volje do življenja.

 Katjuša

 

https://www.youtube.com/watch?v=Bfcf-cNxR6I

 

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost