Skoči na glavno vsebino
Select Page

V ponedeljek, 13. 11. 2017, smo imeli četrtošolci naravoslovni dan na temo Dan slovenske hrane s poudarkom na čebelarstvu in pomenu lokalno pridelane hrane.

Spoznavali smo čebele, ki jih vsi spoštujemo. Brez čebel ni življenja. Prisluhnili smo ljubiteljskemu čebelarju in učitelju naše šole, gospodu Petru Čermelju. Predstavil nam je življenje čebel v panju in izven njega, delo čebelarja in pripomočke, ki jih uporablja. Spoznali smo, da čebela daje človeku med, cvetni prah, matični mleček, lasten strup, rastlinske smole – propolis in vosek. Ogledali smo si notranjost panja, držali satovje, povonjali vosek in propolis ter s spoštovanjem ugotavljali, koliko truda je vloženega za eno samo kapljico medu.

Spregovorili smo o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil v naši prehrani, o pomenu domače pridelave in predelave, o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad ter kulturnem uživanju hrane, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih, in racionalnem ravnanju z embalažo ter zavržki hrane in pomenu gibanja in športnih aktivnosti.

Poizkusili smo se tudi v peki. Spekli smo medene žitne ploščice.

Naravoslovni dan smo zaključili s poizkušanjem dobrot, ki smo jih skrbno pripravljali ob pomoči razredničark.

Učenci 4. razreda

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost