Skoči na glavno vsebino
Select Page

Torek, 9. 1. 2018, je bil za četrtošolce in petošolce OŠ Danila Lokarja Ajdovščina prav poseben dan. Gostili so Zvezo za šport invalidov Slovenije pri Paraolimpijskem komiteju, (ZŠIS-POK), ki predstavlja koncept promocije športa invalidov s sodelovanjem osnovnošolcev.  Ekipo so sestavljali: Maja Sovinek, Jana Čander, Mojca Vautopič, Barbara Meglič, Darko Kojadinović in Marko Brežan.

Pod njihovim vodstvom so učenci doživeli utrip Paraolimpijskega šolskega dne. Cilje, ki si jih zastavlja Paraolimpijski komite, ko si prizadeva za uveljavitev športa invalidov kot enakopravnega in polnopravnega vidika športa in s tem premagati veliko predsodkov, ki se v zvezi z invalidi pojavljajo v družbi, zasleduje tudi naša šola skozi več projektov in dejavnosti. Poleg tega so v letošnjem šolskem letu tudi prioritetni cilji šole vezani na sprejemanje drugačnosti.

Učenci so se tako že večkrat srečali s to tematiko, a prvič pobliže spoznavali šport invalidov, predstavljen v teoriji in  praksi.

Že sama organizacija dogodka je bila zanimiva, zato je bil tudi odziv otrok pri vseh aktivnostih odličen.

Učenci so pozorno prisluhnili zgodbici o enokrilnem zmaju. Ta jih je prevzela, ob njej pa so spoznali, kako je včasih drugačnost potrebna za dosego posebnih zmag in kako drugačnost bogati. V nadaljevanju so s pomočjo video gradiv spoznavali teorijo paraolimpijskih športov in si ogledali krajše posnetke s paraolimpijskih tekmovanj.

Barbara Meglič je z nasmehom na obrazu predstavila svojo življenjsko zgodbo in ob tem so lahko začutili vedrino življenja, če si le postavljamo prave cilje. Njeno vodilo »Vse je mogoče, če se le želi in hoče,« je vseh nagovorilo.

Na vozičku je že od prvega leta dalje, a se je kljub temu izučila za poklic in je zelo uspešna v igranju namiznega tenisa. Njena želja je udeležba na naslednjih paraolimpijskih igrah.

V telovadnici so se učenci preizkusili v igranju košarke na vozičkih, golbalu, namiznem tenisu sede, poligonu z vozički in poligonu za slepe. Pri izvedbi vseh teh dejavnosti so imeli učenci ovire, a so jih z vztrajnostjo premagovali, da so le zadeli koš, odbili žogico, prehodili določene ovire z zavezanimi očmi, zaustavili žoge pri golbalu in se čim hitreje in natančno prevažali z vozički.

V zaključnem delu se je zbralo še več gledalcev. Skupaj so si najprej ogledali igro namiznega tenisa, ki sta jo odigrala Barbara na vozičku in njen trener Darko, kasneje pa so se v tem pomerili še drugi. Sledil je nagovor izvajalcev in zahvala ravnateljice Irene Kodele Krašna.

Čutiti je bilo pravi utrip razumevanja in sodelovanja ter vključenost vseh, ne glede na najrazličnejše posebnosti. Vsi smo samo ljudje. Vsak je nekaj posebnega, neponovljivega, najdragocenejšega zdaj in tukaj …

Hvaležni za čas, ki so ga učencem namenili voditelji Paraolimpijskega šolskega dne, in obogateni z novimi življenjskimi izkušnjami so se učenci od gostov poslovili v prepričanju, da jim bo ta dan ostal v spominu.

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost