Skoči na glavno vsebino
Select Page

V petek, 9. marca 2018, je v sejni sobi Občine Ajdovščina pod vodstvom učencev OŠ Col potekal 28. Medobčinski otroški parlament, na katerem so učenci iz okoliških šol (OŠ Col, OŠ Otlica, OŠ Šturje, OŠ Dobravlje, OŠ Draga Bajca Vipava, CIRIUS Vipava in OŠ Danila Lokarja Ajdovščina) razpravljali o predlogih, ki so jih oblikovali tekom šolskega leta na temo ŠOLSTVO IN ŠOLSKI SISTEM. Našo šolo je zastopalo pet učencev: Neja Polanc, Tamara Rijavec, Nena Černigoj, Aljaž Raspor in Aleksander Laketa.

Mlade parlamentarce je najprej nagovorila predsednica Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina, ga. Kristina Valič, sledil pa je še nagovor župana Občine Ajdovščina, g. Tadeja Beočanina, in Urbana Lukina, predsednika Odbora za družbene dejavnosti v Občini Vipava.

Učenci so se strinjali, da šola ni samo zabava, ampak je predvsem trud in delo, zato največ, kar lahko naredijo, je to, da najprej spremenijo sebe  oziroma svoje slabe vzorce, saj bodo tako lahko največ prispevali v skupno dobro. Opažajo tudi pomanjkanje socialnih veščin pri učencih, kar povezujejo tudi s povečano vlogo staršev v obstoječem šolskem sistemu. Pri pouku si vsi želijo več prakse, več sodelovanja med mlajšimi in starejšimi in več pouka v naravi. Likovna in glasbena umetnost bi po njihovem mnenju, v višjih razredih, morali zasedati mesto izbirnih predmetov.

V zadnjem delu srečanja so razpravo popestrili tudi gostje, in sicer Jaka Kovač, ki je predstavil različne modele in prakse Art of hostinga, predstavnici in učiteljici Waldorfske šole na Primorskem, ga. Tina Rutar Leban iz OŠ Lila ter ga. Jerneja Bone iz Zavoda za šolstvo. Več o njihovem delu si lahko preberete na naslednjih povezavah:

 

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost