Skoči na glavno vsebino
Select Page

16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO. Zato vsako leto na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja tema je »NAŠE DEJANJA SO NAŠA PRIHODNOST« (Our Actions are our Future).

Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost, da pomislimo na stisko več kot 820 milijonov kronično podhranjenih ljudi na svetu in več kot četrtino svetovnega prebivalstva, ki je prekomerno hranjenih. Svetovni vrh v okviru FAO se je zavzel, da se bo do leta 2030 po vsem svetu odpravilo lakoto, saj je proizvedene hrane na svetu dovolj za vse.

V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti, torej nezdravega življenjskega sloga.

Prav je, da se zavedamo, da je Slovenija ena izmed redkih držav,  ki ima organiziran sistem prehrane otrok in mladostnikov. Ta organiziran sistem prehrane je urejen na nivoju države in je tudi uzakonjen. Zato imamo v  šoli, kakor tudi doma,  pomembno vzgojno in izobraževalno vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, zdravih prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do sebe in svojega zdravja.

Tudi na naši šoli bomo ob tem dnevu, kakor tudi skozi celo šolsko leto, s tematsko obarvanimi dejavnostmi razmišljali o pomembnosti prehrane in prehranjevanja ter zdravega načina življenja.

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost