Skoči na glavno vsebino
Select Page

Učenci OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, ki so vključeni v OPB na matični šoli in na podružnici v Lokavcu, so sodelovali v projektu »Pozdrav ptic miru«, ki ga že več let organizira OŠ Lava iz Celja. S svojimi papirnatimi pticami in sporočili so želeli doseči namen projekta, ki je: ozaveščanje o pomenu miru in vzdrževanju dobrih medsebojnih odnosov doma in po svetu.

Ostali cilji, ki smo jih s projektom želeli doseči, so še:

  • razvijanje socialnih veščin za strpno sobivanje in oblikovanje kulturnega dialoga,
  • aktivno vključevanje v spreminjanje družbenega življenja,
  • spodbujanje pozitivnih misli in optimističnega ravnanja.V dneh od 7. do 18. 9. 2015 smo se z učenci po končani domači nalogi pogovarjali o miru, dobrih odnosih med ljudmi ter o drugih vrednotah, učenci so se igrali različne socialne igre ter izdelovali in obešali ptice iz recikliranega papirja na vrvice ali mobile. Različni oddelki podaljšanega bivanja so ptice nato poklonili nekaterim ustanovam v Ajdovščini: lekarni Sonček, Lavričevi knjižnici, Občini Ajdovščina ter Centru za tretje življenjsko obdobje in območni enoti Rdečega križa. Nekaj ptic je svoj dom našlo tudi na sami šoli, in sicer v šolski knjižnici, pisarni ravnateljice in pod nadstreškom stavbe dva. Vsa mesta, kjer ptice visijo, imajo tudi plakat, ki mimoidočim pove nekaj besed o samem projektu.
  • SLOGAN letošnjega projekta je SODELUJ IN SPREMENI! Projekt vsako leto spremlja vodilna oziroma osrednja tema. V šolskem letu 2015/2016  je osrednja tema »Sledimo svojim sanjam in premagajmo ovire. Za trajnostno rast in dostojno delo.« Tako smo se trudili pri ljudeh doseči zavedanje, da s povezovanjem, pozitivnim razmišljanjem in medsebojno pomočjo lahko dosežemo mir v duši in mir med ljudmi.

Lepa beseda, prijazen pogled in iskren stisk roke mnogim polepšajo dan, teden, mesec. Malo je treba narediti, da ljudem okoli nas polepšamo dan, zato smo veseli, da smo lahko košček sreče, miru in zadovoljstva delili z vsemi, ki so to sprejeli. Lepo je, če rastemo v vzdušju nesebičnosti; o tem moramo osveščati otroke in jim tako privzgojiti skrb za sočloveka. Mislimo, da smo z našo akcijo vsaj malo pripomogli k temu.

(Skupno 329 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost