Skoči na glavno vsebino
Select Page

Za današnji dan bi gotovo lahko uporabili besede TV voditelja Lada Bizovičarja: »Narjen«. Tokrat so bili »talenti« učenci EPP 3 OŠ Danila Lokarja Ajdovščina – Nik, Rajko, Miha in Andraž, ki so se 26. 10. 2016 odpravili na nenavaden dan dejavnosti – v Cankarjev domu v Ljubljani. Tam so si ogledali razstavo velikega izumitelja – Nikola Tesla. Poseben dan dejavnosti je bil predvsem zato, ker so si učenci morali sami organizirati vse od prevoza, orientacije po Ljubljani, do rezervacije vstopnic za razstavo. Tokrat sem učence »pahnila« v situacijo, kot to naredijo mame ptice, ko potisnejo ptičke iz gnezda, da poletijo in vidijo nov svet.

Kako ste se počutili, ko sem vam zaupala tako nalogo, da si morate sami organizirati ekskurzijo?

Najprej smo mislili, da se z nami šalite, potem pa smo videli, da gre zares. Ko smo začeli iskati informacije, telefonirati, nas je bilo strah in imeli smo tremo, ker smo prvič prav zares klicali po telefonu neko neznano, uradno osebo, npr. na avtobusno postajo, v Cankarjev dom… Pa še ta gospa po telefonu je tako hitro govorila, da si nisem nič zapomnil. Potem sem moral pa še enkrat poklicati. Uf, bilo mi je zoprno, toda potem, ko sem uspel, sem se zelo dobro počutil.

Kje vse ste iskali in našli informacije?

Največ informacij smo našli na internetu. Pa tudi po telefonu in na letaku o Nikoli Tesla.

Kakšen prevoz ste izbrali?

Ko smo slišali, da tokrat ne bo organiziran prevoz, da nas hišnik ne bo mogel peljati, smo doživeli malo stisko. Potem pa smo na internetu našli avtobusni prevoz, vozni red in ceno. Preračunali smo, kakšni stroški bodo nastali in iskali rešitve.

Kaj se je zgodilo, ko ste prišli z avtobusom v Ljubljano?

Že v šoli smo izvedeli, da se bomo morali tudi v Ljubljani sami znajti. Ko smo prišli na peron je učiteljica mirno stala in čakala, da se znajdemo in organiziramo. Sami smo morali najti pot do Cankarjevega doma, ona nas je le tiho spremljala. Poti seveda nismo poznali.

Kako pa ste potem vedeli, kam morate, da pridete do cilja?

Najprej smo poskušali z zemljevidom na telefonu, pa se nismo znali orientirati. Potem smo izbrali drugo taktiko – spraševali smo mimoidoče, da so nas usmerjali.

Ste imeli vedno srečo z odgovori?

Ne, kolesarji so bili prehitri in jih nismo uspeli niti ustaviti. Nekateri ljudje, ki smo jih pozdravili, pa niso hoteli niti odgovoriti. Z nekaj poskusi smo prišli do cilja. Ko smo prišli do Cankarjevega doma, smo čutili veliko olajšanje.

Kako pa je bilo na razstavi? Ali ste na razstavi slišali tudi kaj o življenju?

Na razstavi nam je bilo lepo. Nikola Tesla se je rodil na območju današnje Hrvaške, v vasici, sredi noči, ko je bila nevihta s strelami. Mama je ob rojstvu dejala, da bo to otrok luči. Njegov oče je bil protestantski pridigar, bil je zelo učen  mož in želel je, da bi bil tudi sin izobražen. Mati ni bila izobražena, bila pa je praktična in si je velikokrat naredila novo orodje, da si je olajšala delo. Tu je videl Nikola Tesla navdih za iskanje novih idej. Nikola Tesla se je zelo rad učil. Bil je najboljši učenec v šoli. Učitelji so velikokrat mislili, da plonka-prepisuje, ker je vedel toliko stvari. Imel je zmožnost, da je svoj patent videl kot sliko, imel je zelo dober spomin, znal je 8 tujih jezikov. Študija pa žal ni zaključil. Službo si je našel v Ameriki, najprej pri Edisonu (izumitelju žarnice na žarilno nitko). Ko pa ga je Edison ogoljufal, je šel drugam in razvijal nove patente. Izume ni delal zaradi denarja, pač pa zato, da bi ljudem pomagal.

Andraž, ti si imel posebno izkušnjo z elektriko. Kaj je bilo?

Meni je bilo še posebej všeč, ko sem sodeloval v poskusu z elektriko – ko sem približal neonsko žarnico blizu izvora energije, je zasvetila in iskra je preskočila. Potem sem zbral pogum in se iskre dotaknil še z roko (Andraž).

Te je kaj zabolelo?

Ne, no ja, malo. Ma ni bilo hudo. Bil sem ponosen, da sem si edini upal (Andraž).

Kaj pa je bilo tebi všeč, Rajko?

Najbolj mi je bil všeč preizkus z jajcem, ki se je dvignil. Tako je Nikola Tesla na svoj način dokazal, da jajce lahko stoji po konci.

Miha, ti si dejal, da ti je bil všeč izum ladjice na daljinsko upravljanje. Zakaj?

Zelo mi je bil všeč ta poskus. Zanimivo je bilo slišati, da ljudje niso verjeli, da deluje na daljinsko upravljanje. Mislili so, da se z njimi šali, zato so iskali pod vodo zakopane kable.

Nik, tudi zate je bil današnji dan posebna izkušnja. Kaj si boš najbolj zapomnil?

Posebej zanimivo mi je bilo, ko smo se morali sami znajti v Ljubljani. Skoraj bi se izgubili, potem pa smo vprašali veliko ljudi, ki so nas usmerili do Cankarjevega doma. Na ulici smo srečali tudi bivšega predsednika, Milana Kučana. Srečen sem bil, ko sem našel Cankarjev dom. Kar odleglo mi je.

Zakaj se vam zdi, da je Nikola Tesla pomemben človek?

Ker je izumil dvo-izmenični električni tok, naredil prvo hidroelektrarno, je patente za brezžično telefonijo, ladjico na daljinsko upravljanje, hotel je ljudem pomagati, da bi lažje živeli. Poskusil je narediti tudi stolp, ki bi oddajal brezplačno elektriko po celem svetu, pa mu tega niso dovolili. Imel je veliko idej.

Ali ste slišali tudi kakšno žalostno zgodbo?

Ja, žal je bilo veliko ljudi, ki so mu ukradli ideje in jih patentirali za svoje: npr. rentgenski žarki.

Ste bili z dnevom zadovoljni?

Da, zelo. Bila je super izkušnja. Drugič bo gotovo vse lažje. Veliko smo se tudi naučili.

Dan so učenci zaključili tako, kot so ga začeli. Ponovno smo morali najti pravo pot do avtobusne postaje, kar pa je bilo tokrat precej lažje. Bili so ponosni nase in jaz na njih.

Intervju smo pripravili: Učenci EPP 3: Nik, Rajko, Andraž in Miha ter učiteljica Damjana

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost