Skoči na glavno vsebino
Select Page

KJE JE MOJA BODOČA ŠOLA – ORIENTACIJA

Učenci 9. razreda OPP NIS so tokrat obiskali svojo bodočo šolo, kamor se bodo vpisali po zaključku 9. razreda. Ker se je lanskoletna izkušnja – orientaciji po Ljubljani –  izkazala za zelo učinkovito, sem v letošnjem šolskem letu ponovila ta model.

Lansko leto so se preizkusili v samostojnosti in organizaciji – sami so si morali organizirati pot od Ajdovščine do Ljubljane, natančneje do Cankarjevega doma. Izkušnja je bila zanje sprva precej stresna, nenavadna. Učenci so namreč vajeni, da jim učitelji organiziramo dogodke, prevoz, jih vodimo do ustanove, skorajda stola, kjer se bodo usedli. S tem pa jih oropamo marsikatere življenjske izkušnje.

V želji, da pri učencih razvijemo čim večjo samostojnost, odgovornost, krepimo njihovo samozavest, jim vlivamo zaupanje, smo se odločili, da vsaj en dogodek izpeljejo povsem sami. Tokrat so učenci morali samostojno priti do svoje bodoče šole. Naš cilj je bila Biotehniška šola Šempeter, orientacija po »novi« šoli, spoznavanje bodočih učiteljev in učencev ter srečanje bivših sošolcev. Z mestnim avtobusom smo se nato odpeljali še v Novo Gorico, kjer so učenci poiskali kulturne ustanove, šole, glavni trg in druge posebnosti. V mestni knjižnici Franceta Bevka so nas prijetno presenetili z Mojstrovalnico, kjer smo se preizkusili v risanju s 3D svinčnikom, kar je bilo za fante nekaj posebnega.

Učenci so tokrat k nalogi pristopili pogumno, suvereno, samozavestno. Lanskoletna izkušnja jim je dala moč, da so vedeli, kako se zadeve lotiti. Tokrat nismo imeli težav s pregovarjanjem »kdo bo poklical, kdo bo vprašal…« – vedeli so namreč, da učiteljica zagotovo ne bo.

Učenci so s ponosom povedali, da je pot do bodoče šole zanje »mala malica« ter da komaj čakajo novih samostojnih podvigov.

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost