Skoči na glavno vsebino
Select Page

Pri izbirnem predmetu Kmetijsko gospodarjenje smo se dogovorili, da bomo teorijo združili s prakso tako, da si bomo tudi v živo ogledali in spoznali delo in tehnologijo v različnih kmetijskih panogah, vključno s trženje končnega proizvoda. Ker je v začetku šolskega leta najbolj aktualna trgatev, smo najprej obiskali kmetijo v Ložah, kjer družinska tradicija vinogradništva in vinarstva  stara že kar nekaj desetletij. Njihova vina so se že uveljavila in postala prepoznavna mnogim ljubiteljem vinske kapljice v številnih gostinskih lokalih po Sloveniji. O tem, da je gospodar Dušan Benčina odličen vinar, pričajo tudi številne nagrade in priznanja, ki jih je prejel za svoja vina. V njihovi kleti tako najdemo: sauvignon, chardonnay, rebulo, pinelo, laški rizling, modri pino, Benčinovo rdeče, cabernet …

Gospodar si je vzel čas in nam zelo nazorno in praktično razložil celoten proces nastanka vina – dela v vinogradu, trgatve pa do izjemno pomembnega samega kletarjenja, saj si za dobro vino kletar ne sme privoščiti niti najmanjše napake. Na koncu nam je še razložil, kako se vinu postavi cena in na kašen način se ga prodaja.

 

V oktobru smo obiskali kmetijo Bojanc v Plačah, kjer nam je oljkar Iztok Trošt povedal in pokazal vse v zvezi z oljkami in oljčnim oljem. Ker je eden najboljših oljkarjev pri nas, smo imeli kaj slišati in videti, tudi kašno malo skrivnost, ki nam je bila povsem neznana.

V njegovem nasadu rastejo predvsem sorti istrska belica in leccino  V podnebnih razmerah pri nas dozorevajo oljčni plodovi novembra in decembra. Zaradi ostrejših podnebnih razmer in značilnih tal je naše oljčno olje zelo cenjeno.

Oljke se obirajo ročno ali strojno s tresenjem. Predelujejo se v oljarnah, imenovanih torklje. Razložil nam je, da ni vsako olje, ki ga iztisnejo v oljarni tudi vrhunsko. Najboljše in najdražje je ekstra deviško olje, to je oljčno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki. Nekoliko manj kvalitetno je deviško olje, pridobljeno na enak način, vendar iz manj kakovostnih oljk, najslabše pa je deviško lampante oljčno olje. To oljčno olje je neprimerno za prehrano in ga je potrebno predelati (rafinirati). Uporabljajo ga predvsem v ribjih konzervah in najcenejših oljčnih oljih na trgovskih policah.

 

 

 

 

 

(Skupno 161 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost