Skoči na glavno vsebino
Select Page

NOV NAČIN ODJAVE MALICE IN KOSILA

Spoštovani starši.

Z današnjim dnem prehajamo na nov sistem odjavljanja šolske prehrane. Aplikacija, ki ste jo do sedaj uporabljali za odjavo malic in kosil, bo delovala do vključno srede, 4. 10. 2023, do 24:00. Od četrtka, 5. 10. 2023, bo malico in kosilo možno odjavljati le preko spletne aplikacije »mojaMALICA«:  https://prehrana.os-ajdovscina.si.

Za prehodno obdobje od danes do vključno srede, 4. 10. 2023, bo mogoča odjava na en ali drugi način. Odjavo oddate le na EN način.

NAVODILA:

Pred prvo prijavo v aplikacijo »moja Malica« se morate registrirati. Otroci vam bodo danes (osmošolci in manjkajoči pa v ponedeljek) prinesli domov potrebne podatke (šifro koristnika ter osebno številko). Podrobnejša navodila za registracijo najdete na POVEZAVI.

Opozarjamo vas, da v aplikacijo »Moja MALICA« vedno dostopate preko zgoraj navedene povezave. Ne iščite preko google iskalnika, ker vas bo povezal z aplikacijo mojaMALICA katere druge šole in se ne boste mogli registrirati.

Še vedno velja, da je potrebno obrok (malico ali kosilo) odjaviti oz. ponovno prijaviti najpozneje do 8. ure zjutraj. Po 8. uri vam aplikacija zaklene možnost odjave oz. ponovne prijave za tekoči dan. Podrobnejša navodila za odjavo in ponovno prijavo obrokov najdete na POVEZAVI.

Odjave in ponovne prijave je možno oddajati za dneve v tekočem mesecu. Odjave in ponovne prijave obrokov za naslednji mesec je mogoče urejati po 20. tekočega meseca (torej odjave za mesec november bo mogoče urejati od 20. oktobra dalje, odjave/prijave za december bo mogoče urejati od 20. novembra dalje, itd…)

Odjavo in ponovno prijavo lahko urejate samo za tiste obroke, na katere ste otroka prijavili z vlogo “Prijava na šolsko prehrano“. Če ste otroka prijavili samo na malico, preko aplikacije mojaMALICA ne morete urejati prijave in odjave na kosilo.
 

OPOZORILO ZA TISTE, KATERIH OTROCI NE KOSIJO VSAK DAN V ŠOLI

Posebej opozarjamo tiste starše, katerih otroci kosijo v šoli samo določene dni v tednu, na primer samo ob torkih in četrtkih, za ponedeljek, sredo in petek pa imajo stalno odjavo. To stalno odjavo morate starši vnašat sami, za vsak mesec posebej. Torej od 20. v tekočem mesecu do 1. v naslednjem mesecu (do 8. ure zjutraj) imate čas, da za prihajajoči mesec uredite odjave. Za oktober uredite odjave do srede, 4. 10. 2023. Če kosila za te dni ne boste odjavili, vam bodo ta neodjavljena in neprevzeta kosila zaračunana. V skladu z navodili Ministrstva, se namreč neprevzet in neodjavljen obrok zaračuna staršem v polni ceni (čeprav imate subvencijo malice in kosila).

Dnevi strojništva v Tehniškem muzeju v Bistri – tehniški dan za osmošolce

V sredo, 27. septembra, smo se z učenci osmih razredov udeležili Dnevov strojništva v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri. Tehniški dan je bil namenjen ogledu tehniškega muzeja in seznanitvi z dejavnostmi s področja strojništva. Učenci so si ogledali poskuse, ki so jih pripravili študentke in študentje iz Fakultete za strojništvo in spoznali področja, s katerimi se ukvarjajo strojniki. Še posebej fantje so bili navdušeni nad poskusi na delavnicah in samim muzejem, kjer so jih najbolj pritegnili stari avtomobili.

 

Tehniški dan za 9. razred: predstavitev poklicev na izkustveni način

V ponedeljek, 25. septembra 2023 so se učenci 9. razredov udeležili dogodka predstavitve različnih poklicev, ki ga je organizirala Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina. Dogodek se je odvijal na štirih različnih lokacijah, na Območni obrtni zbornici Ajdovščina, Garaži, Ljudski univerzi Ajdovščina in na terenu.

Na Območni obrtni zbornici Ajdovščina so učence najprej motivirali z zabavnim reševanjem različnih ugank (po principu escape room). Temu so sledile delavnice spoznavanja poklicev. Tu so se učenci lahko seznanili z novinarstvom, lesarstvom, elektrotehniko, živilsko tehnologijo, strojništvom in mehatroniko.

Na drugem prizorišču dogajanja v Mentorskem programu Garaža so učenci spoznali poklic hidritehnika in ekologa ter se preizkusili na področju izdelave paletnega pohištva.

Tri skupine pa se se podale na teren, kjer so se seznanili s poklicem geodeta, arhitekta in arborista.

Četrta skupina devetošolcev pa je na Ljudski univerzi Ajdovščina spoznavala projektno vodenje, gradbeništvo in zdravstveno nego.

Obisk policista

8. septembra 2023 je prvošolce obiskal prav poseben gost. Gost, ki ga otroci vedno z navdušenjem pričakujejo. Kdo je bil to? To je bil policist. Otroke je poučil o varnem obnašanju v prometu. Razgovoru je sledil ogled kratke animirane oddaje, učence pa je navdušil tudi ogled policijskega avtomobila in policijske opreme. Učenci so se naučili, kako naj varno prečkajo cesto, preden je zapustil našo šolo, pa jim je podaril še knjižice o prometu. Hvala lepa, gospod policist, ker nas vsako leto obiščete!

Podružnica Lokavec – nov načrt varne poti v šolo

Zaradi premika gradbišča pot v šolo, ki so jo uporabljali učenci do sedaj, ni več varna. Tu je načrt nove varne poti, ki vodi otroke izven območja gradbišča.

Dela naj bi bila v zaključni fazi. Izvajalec del je dobil nalog, da takoj uredi in označi novo varno pot za šolarje in tudi fizično prepreči zadrževanje in gibanje otrok na gradbišču. V času del v neposredni bližini mostu se bo varna pot preusmerila čez zasilni mostiček preko potoka Grajška.  

V kolikor boste opazili, da se izvajalec del ne drži naročenega in ne skrbi za ustrezno označitev varne poti v šolo za učence, vas lepo prosimo, da nas o tem takoj obvestite. 

Upamo, da bodo dela res kmalu končana in da bodo učenci lahko šli v šolo brez skrbi po poti, ki jim je domača.

21. september – MEDNARODNI DAN MIRU

Razmišljati o miru je lahko, ko v njem živiš.

Piti jutranjo kavo v miru, poslavljati se v miru, mirno stopati, stremeti čez vršace in občutiti mir. Potopiti se pod morsko gladino in plavati, stremeti v oči, ki pomirjajo, mirno gledati svoje otroke, kako rastejo v čudovite osebnosti.

Hipoma se zaveš, kakšno neizmerno vrednost nosi ta pojem. Mir imaš, držiš ga za roko, a že naslednjo milisekundo ga lahko ni več.

Cenimo vsak dan, ko ga živimo in pomagajmo ostalim, da ga bodo lahko dosegli.

O vsem tem smo se pogovarjali in razmišljali v 9. b, 5. a in v oddelkih podaljšanega bivanja na matični ter podružnični šoli. Ustvarjali smo s kredami in izdelovali ptice miru. Iskali smo misli o miru ter ubesedili svoj pogled na mir.

Jesenske zapestnice

V ponedeljek, 25.9.2023, smo se s skupino ID Potovanje v tišino odpravili v bližnji gozd. Tam smo izdelali zapestnice iz naravnih materialov, kot so želodki, listki in palčke. S temi zapestnicami smo okrasili tako zapestja svojih prijateljev kot tudi drevesa v okolici.

Takšne dejavnosti spodbujajo otroško zavedanje o naravi, spodbujajo raziskovanje in opazovanje jesenskih okrasnih elementov ter prispevajo k boljšemu razumevanju okolja. Poleg tega izdelava zapestnic in njihova uporaba za okrasitev dreves lahko krepi skupinsko sodelovanje med učenci.

POUK NA SKIROJU

Učenci 6e razreda smo obeležili teden mobilnosti in izvedli pouk na skirojih. Najprej smo se popeljali do Pal. Tam si je vsak narisal svojo hišo, kjer je bila njegova baza. Na glavni točki na oddaljenem koncu igrišča smo dobivali naloge iz matematike in slovenščine, ki smo jih reševali v svojih hišah. Če smo jih prav rešili smo preverili pri »inšpektorju« na drugem koncu igrišča in od njega dobili namig za skrivno geslo dneva. Seveda smo se morali med vsemi temi točkami voziti na skiroju. In seveda niso bile vse tako zelo blizu. Kaj ni v tem poanta mobilnosti? 😊

Po uri in pol trdega fizičnega in miselnega dela smo le razbrali geslo dneva: OSNOVNA ŠOLA DANILA LOKARJA IN TEDEN MOBILNOSTI STA ZAKON!

Nacionalni mesec skupnega branja v 3. razredih

Tretješolci smo se odločili, da bomo poskušali med 8. septembrom (mednarodni dan pismenosti) in 8. oktobrom 2023 v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja čim več brati in iskati zaklade, ki se skrivajo v knjigah.

Našo obljubo smo začeli izpolnjevati, ko smo v učilnice povabili šolsko knjižničarko Natašo Markič. Ta nam je predstavila življenje in delo Franceta Bevka. 17. septembra praznujemo dan zlate knjige. Na ta dan se je leta 1890 rodil in leta 1970 umrl slovenski pisatelj France Bevk, ki je dejal, da je “dobra knjiga zlata knjiga”. To je tudi začetek tekmovanja za bralno značko. Šolska knjižničarka nas je povabila, da obiščemo šolsko knjižnico, kjer lahko vsak učenec najde zanimivo knjigo ali pesniško zbirko ter jo predstavi sošolcem v okviru tekmovanja za bralno značko.

Še širši nabor knjig pa nam ponuja Lavričeva knjižnica Ajdovščina, ki je letos skupaj z Občino Ajdovščina poskrbela, da bomo lahko z branjem kar se da hitro začeli. Vsak tretješolec je dobil v dar knjigo Mateje Gomboc z naslovom Maks. Hvaležni smo jim za prejeto knjigo in obljubljamo, da nas bo ta še dodatno motivirala za širjenje bralne kulture med vrstniki.

V nacionalnem mesecu skupnega branja se bomo aktivno priključili tudi vseslovenski akciji medgeneracijskega branja, ki letos poteka pod geslom: Pokloni čas, polepšaj dan!

Če bi radi tudi sami izvedeli, kateri tip bralca ste, lahko preverite to preko kviza. Naj vam branje prežene skrbi in slabo voljo!

                                                                                                        Tretješolci

BALE SENA ZA PRIZADETE V POPLAVAH

V poplavah v avgustu so bile prizadete tudi številne kmetije. Mnogim so voda in plazovi odnesli vso krmo in uničili travnike na katerih pripravljajo krmo za svoje živali. V pomoč so se združili kmetje iz vse Slovenije in v ta namen darovali bale sena, ki bodo kmetijam nadomestile uničen pridelek. Tudi kmetje iz Ajdovščine in okolice, kjer je bila letošnja košnja obilna, so darovali že precej bal sena.

Prav z namenom pomoči prizadetim je bil pokošen tudi travnik pri OŠ Danila Lokarja Ajdovščina.

Dobrodelni akciji so se priključili tudi učenci naše šole, ki so bale okrasili s svojimi likovnimi umetninami in pripisali dobre želje.

Vse skupaj bo odpeljano in razdeljeno v občini Solčava.

Hvala vsem sodelujočim učencem in njihovim mentoricam za lepo gesto.

Dostopnost