Skoči na glavno vsebino
Select Page

»We played together, we sang together, we smiled together!«

V sredo, 16. 11. 2022, smo učenci 1., 2. in 3. E gostili učitelje iz Irske.

Prav nič niso znali slovensko, a mi smo jih vseeno zelo dobro razumeli.

»Hello Gary, Hello Gary, how are you? Where are you Gary, where are you Gary?« Zapeli in zaplesali smo  jutranjo pesmico, se prav dobro razmigali in pričeli s poukom.

Z nami so bili pri uri matematike, kjer smo skupaj iskali geometrijska telesa in oblike. Zelo dobro so opazovali predmete v naši učilnici in nas spomnili na nekaj geometrijskih oblik, ki smo jih mi spregledali.

 Kasneje smo jih s seboj povabili na učno uro športne vzgoje, ki jo imamo enkrat tedensko z 2.B razredom in njihovo razredničarko Marto Benko.

Z veseljem smo jim pokazali sodelovanje rednih programov in oddelkov OPP NIS.

V 2. B razredu imamo že kar nekaj dobrih prijateljčkov, saj se tedensko skupaj lovimo, telovadimo, smejemo in gibamo.

Učenci in učiteljice 1.E, 2.E IN 3.E

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK Z UČENCI 1. TRIADE OPP NIS

Ob dnevu slovenske hrane, ki je potekal v petek, 18. novembra 2022, smo z učenci 1. triade OPP NIS izvedli naravoslovni dan na temo Tradicionalni slovenski zajtrk. Na ta dan so otroci zaužili zajtrk s tradicionalnimi živili. Sestavljajo ga kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vsaka sestavina Tradicionalnega slovenskega zajtrka je učencem tekom dneva predstavljala izziv.

Učenci so se preizkusili pri molži mleka na improvizirani kravi, ki jo je za to priložnost izdelal hišnik Aleš. Da se iz mleka naredi mlečne izdelke so učenci poglobili znanje s pomočjo posnetka, kako iz mleka pridelujemo še ostale mlečne izdelke, med drugim tudi maslo. Tekom dneva so sledile gibalne aktivnosti na temo čebelic, jabolk ter tekmovanje med sošolci v peki kvašenih rogljičkov. Da so bili učenci pravi peki, so poskrbeli iz podjetja Mlinotest in nam podarili šefovske kape ter predpasnike.

Naravoslovni dan smo izkoristili za aktivne oblike spoznavanja pomena skrbi za zdravje.

Učenci so polni znanja s sitimi trebuščki polnovredne slovenske hrane odšli novim izzivom na proti.

Učiteljice in učenci 1. E, 2. E in 3.E

Mesec strpnosti in prijateljstva

Dejavnosti v podaljšanem bivanju ob mednarodnem dnevu prijaznosti in mednarodnem dnevu strpnosti

Učitelji podaljšanega bivanja na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina se dobro zavedamo, da so vrednote, kot so prijateljstvo, strpnost, prijaznost, čut za sočloveka v današnjem svetu hitrega bivanja, odločanja in delovanja, postavljene na stranski tir. Učenci so podvrženi instantnim hitrim odločitvam, ki v ospredje postavljajo njih kot individuume in ne skupnosti, v kateri se gibajo in živijo. Zato smo se odločili, da mednarodna dneva prijaznosti in strpnosti vključimo v obsežnejši projekt in jima posvetimo cel mesec. V projekt je bilo vključenih približno 250 učencev, ki po pouku ostajajo v podaljšanem bivanju. Potekal je tako na matični šoli, na OPPNIS in na podružnični šoli v Lokavcu. Sodelovalo je tudi 19 mentorjev učiteljev, ki so z različnimi delavnicami in dejavnostmi popestrili ure v podaljšanem bivanju. Delavnice so bile prilagojene starosti otrok. Skupna točka je bil obisk šolske knjižničarke Nataše Markič, ki je v vseh oddelkih brala knjige, o katerih so se učenci nato pogovarjali. V šolski knjižnici je pripravila razstavo knjig na tematiko strpnosti, prijateljstva in reševanja sporov.

Šestošolci so učili slovenščino gostujoče učitelje iz Francije in Irske

Naša šola sodeluje v projektu Erasmus+ pri izmenjavi učiteljev in strokovnih delavcev.  Tako so se nekateri učitelji in strokovni delavci že v preteklih letih udeležili strukturiranih tečajev v tujini ali senčili (opazovali pouk) na drugih šolah po Evropi. Na tak način se je oblikovala mreža poznanstev in novih izmenjav.

V torek, 25. 10. 2022, so šolo obiskale učiteljice iz Francije, ki so bile na izmenjavi v Ciriusu v Vipavi. Pred poukom so si ob kratki predstavitvi knjižničarke Nataše Markič ogledale šolsko knjižnico. Sledilo je opazovanje ur pouka pri različnih učiteljih. Skupna medpredmetna ura med šolsko knjižnico in slovenščino, ki jo poučuje Izidora Černigoj, se je odvijala v čitalnici. Učenci so gostje naučili, kako se predstavijo. Vsi so prisluhnili pravljici S. Pregla O fantu, ki je lepo pozdravljal. Učenci so v skupinah gostje učili slovenskih pozdravov v posameznem delu dneva, poimenovanja članov družine in zapisa preprostih povedi. Gostje so učencem pokazale razliko med slovensko in francosko abecedo. Med 16. 11. 2022 in 18. 11. 2022 so nas obiskali učitelji z Irske. Najprej so spoznali šolsko knjižnico, nato pa senčili pri različnih predmetih. Tudi z njimi smo izvedli skupno medpredmetno uro med šolsko knjižnico in slovenščino.

Ure so bile dinamične in interaktivne. Pohvalili so jih tako gosti kot učenci. Čeprav so učenci dodali, da je bilo ljudi, ki ne poznajo ene slovenske besede, težko učiti slovenščine, ne da bi si pri tem pomagali z angleščino. Šestošolci so pouk zapustili ponosni in nasmejanih ust.

Zapisali: Izidora Černigoj in Nataša Markič

Plakat miru

V sredo, 17. 11. 2022, je  naša šola gostila podelitev priznanj, nagrad in odprtje razstave otroškega likovnega natečaja Plakat miru, ki ga že od leta 2002 organizira Lions klub Zemono.

Na letošnjem natečaju so poleg rednega in prilagojenega programa naše šole sodelovale še OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Col, OŠ Dobravlje, CIRIUS Vipava in OŠ Otlica.

Program so glasbeno obogatili člani instrumentalne skupine CIRUS Vipava pod vodstvom ge. Loredane Sajevic ter učenci glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina.

Vsem mladim umetnikom in nastopajočim iskreno čestitamo.

Letošnja nagrajenca, ki sta se s svojimi deli uvrstila tudi na državni izbor, sta:

  • MARJETA LAVRENČIČ, 8. r.
  • TOMAŽ AUGUST, 7.E

Priznanja za razstavljena dela so prejeli:

  • DANIEL PETRIČ FASCCHINETTI, 7.E 
  • MARTIN MEDVEŠČEK, 7.E 
  • AJDA MESAR, 7. E
  • ANEJ BENČINA, 7.E
  • NEŽA FURLAN, 8. R.
  • MARIA MITEVA, 8.R.
  • NEO FEIGEL, 8.R.
  • MANCA BLATNIK, 8.R.

Razstavljena dela bodo v avli šole na ogled do konca meseca novembra.

Vljudno vabljeni!

Izlet v Trst

V soboto, 8. oktobra 2022, smo učenci obveznega izbirnih  predmetov italijanščina 1 in  2, likovnega snovanja 2  in  3 ter zgodovinskega krožka obiskali Trst.

Ogledali smo si Rižarno, stolnico sv. Justa, Rimsko gledališče, Trg zedinjene Italije in grad Miramar. Videli smo tudi veliko jadrnic, ker je takrat potekala tradicionalna evropska regata Barcolana (slovensko Barkovljanka).

Bilo je super, ker smo se v prostem času prosto sprehajali po mestu in v parku pri gradu Miramar. Nekateri smo opravili tudi nekaj manjših nakupov. Vsi pa smo si naročili odličen sladoled.

Imeli smo se lepo in upamo, da bomo lahko naš izlet še kdaj ponovili.

Kuhali smo skupaj z učitelji z Irske

Današnji dan je bil spet precej poseben.

Tokrat smo z učenci 8., 9. in 10.r OPP NIS gostili učitelje Erazmus+ z Irske. Pokazali smo jim, kako poteka naš pouk gospodinjstva in česa vse se lotimo. Odločili smo se, da zanje skuhamo kosilo: krompirjeve njoke z golažem in sirovo omako, zeleno solato ter pečena polnjena jabolka. Zraven smo postregli naš grozdni sok. Menu si lahko ogledate v priponki.

Pri tem smo uporabili sestavine / jedi, ki smo jih sami pripravili v preteklem obdobju: grozdni sok, mešana marmelada, paradižnikova mezga, zelišča s šolskega vrta.

Poleg tega so pri pouku angleščine skupaj z učiteljem Kristjanom Mavrijem prevedli recept v angleščino.

Menu smo oblikovali v programu CANVA – učenci so bili očarani nad možnostmi, ki jih program ponuja.

Pri urah gospodinjstva pa smo skupaj z učitelji z Irske pripravili krompirjeve njoke.

Učenci so sami pripravili še čudovito praznično mizo, z vsemi pogrinjki in šopkom rož. Nazadnje pa so postregli še odlično kosilo. 

Pogovarjali smo se o marsičem. Izmenjevali smo si različne izkušnje, kot tudi zanimivosti posameznih držav. Otroci so ves čas poslušali pogovor v angleščini (z našimi občasnimi prevodi). Nekateri so se vključili v pogovor in v angleščini marsikaj povedali tudi sami. Gotovo – “izkušnja in pol”.

Irski učitelji so bili navdušeni nad učenci, kot tudi nad kosilom. 

Eden od učiteljev je učencem dejal, da ni bil nikoli navdušen nad njoki (kupljenimi njoki, ker domačih ni še okusil). Danes pa… Je spremenil mnenje. Danes je vzel 2 porciji ;-)))

Verjamem, da jim bo ta izkušnja ostala v posebnem spominu in da se bodo vedno, ko bodo jedli njoke, spomnili današnjega dne 😉 Tako učenci kot tudi učitelji z izmenjave.

učenci 8., 9. in 10. E OPP NIS ter učiteljici Klara Slokar Miklobušec in Damjana Urh

Dvodnevni tabor Kovk za 8. c razred

Kar tri tedne za vrstniki iz 8. a in 8. b smo se učenci 8. c razreda družili na dvodnevnem taboru v taborniškem domu na Kovku. Cilj tabora je bilo povezovanje, spoznavanje naravnih znamenitosti okolice, športna aktivnost, predvsem pa druženje. Prav vse cilje smo tudi realizirali! Vse učenke in učenci se skupaj z razredničarko zahvaljujemo vodstvu šole za organizacijo, učiteljem spremljevalcem pa za vso pomoč in nova znanja, potrpežljivost in spodbudo, ko je tu pa tam na poti v hrib komu zmanjkovalo sape.

Bilo nam je zelo lepo in želimo si, da bi kaj podobnega še ponovili.

Nekaj utrinkov dogodivščin delimo tudi z vami. 

Okrogla miza o inkluziji in izzivih v vzgoji in izobraževanju

V četrtek, 10. 11. 2022, se je na Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina odvijala Okrogla miza o inkluziji, kjer so z gospodom Petrom Medveščkom spregovorili o pomenu delovanja prilagojenega programa v Ajdovski občini, z gospo Katarino Dolgan o pravičnosti in enakopravnosti v vzgoji in izobraževanju ter o drugačnosti z gospodom Ivom Boscarolom.

Namen srečanja je bil predstaviti koncept inkluzije in izzive v vzgoji in izobraževanju pri soočanju z razlikami, vključevanju učencev, njihovih raznolikosti, posebnih in ostalih potreb.

Okrogla miza je potekala v obliki pogovora, kjer so moderatorke Urška Čuk, Janet Čufer in Darja Benčina z gosti tvorile pogovor na prej omenjene teme.

Obiskovalce je nagovorila ravnateljica Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina, Irena Kodele Krašna.

Po končanem uradnem delu so obiskovalci okrogle mize gostom zastavili nekaj vprašanj o vključevanju oseb s posebnimi potrebami na trg dela, o vključevanju vseh učencev in njihovih raznolikosti v šolski proces.

Tako gostje kot obiskovalci so izpostavili, da so takšne oblike pogovorov oblike v naši družbi zelo potrebne.

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tudi v letošnjem šolskem letu obeležujemo DAN SLOVENSKE HRANE, ki je tretji petek v novembru, torej na petek, 18. novembra 2021  s TRADICIONALNIM SLOVENSKIM ZAJTRKOM.

Naš zajtrk  je sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka lokalnih dobaviteljev.

S tem projektom želimo ozaveščati o :

  • pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil v naši prehrani,
  • pomenu domače pridelave in predelave,
  • pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad ter kulturnem uživanju hrane,
  • pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo ter zavržkih hrane in
  • pomenu gibanja in športnih aktivnosti.

Z zajtrkom pričnemo  ob 7.45 v učilnicah, kjer imate prvo šolsko uro pouk.

Oddelka, ki imata prvo uro šport, zajtrkujeta v jedilnici.

Učenci 8. a imajo zajtrk v učilnici 14, učenci 8. c v učilnici 10.

Dostopnost