Skoči na glavno vsebino
Select Page

Mini in cici rokomet

V sredo, 14. 12. 2022 je naša šola gostila turnir v mini in cici rokometu za učence in učenke od 1. do 5. razreda. Udeležilo se ga je skoraj 170 otrok iz štirih osnovnih šol, Osnovna šola Šturje, Osnovna šola Srečka Kosovela Sežana, Osnovna šola Dobravlje – podružnica Črniče ter Skrilje in naša Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina. Otroci so na igrišču pokazali lepo igro, borbenost in veselje do rokometne igre. Za prikazano jim vsi trenerji ČESTITAMO!

Iskreno se zahvaljujemo vsem učenkam in učencem 8. in 9. razreda, ki so bili na turnirju pripravljeni pomagati in omogočili tako velikemu številu otrok, da so zaigrali na turnirju. Posebna zahvala pa gre Mlinotestu, ki je s krofom za vsakega otroka poskrbel za sladek zaključek turnirja.

SPEKLI SMO PICO

V sredo, 14.12.2022, smo učenci 1. triade OPP NIS spekli pico.

S prisluženim denarjem smo v banki dvignili denar, se odpravili v Lokarjev market, kjer smo kupili potrebne sestavine za peko pice. Moka, kvas, sir, olje, sol,… Kaj pa zdaj z vsemi sestavinami? A vse skupaj kar zmešamo v eni posodi in zamesimo testo?

Kje pa! Za pomoč smo imeli slikovni recept, na katerem so bili zapisani posamezni koraki.

Stehtali smo moko, v manjšo jamico zlili kvas, dodali potrebno količino soli, vode, olja in mleka. In že kmalu smo gnetili testo. Paradižnikova omaka, sir, šunka in hop, hop v pečico. Cin, cin in pica je spečena.

Mmm.. kako je bila slastna.

Če doma nimate sestavin, pa lahko tudi vi izvedete masažo »peka pic«. Jo poznate? Če jo ne, pridite k nam in vam pokažemo.

1., 2. in 3.E, učiteljici Darja Benčina in Adrijana Kobol

SO DNEVI, KO…

»So dnevi, so leta in so pomladi,

ko se imamo preprosto radi.

So trenutki, ko je treba na novo začeti in so ljudje, ki jih je treba preprosto objeti!«

(neznan avtor)

V mesecu decembru so dnevi, ko se vsi, vsak na svoj način počutimo nekoliko drugače….z nekaj truda si želimo pričarati predpraznično vzdušje.

Zaželimo si toplega čaja, sladkih pravkar narejenih piškotov, poslušamo praznično glasbo, oblečemo mehka, topla oblačila, prebiramo lepe misli, knjige…

Tudi ob malo manj lepih dnevih si tako olajšamo skrbi in že nam je lepše…

Vse to si radi privoščimo odrasli in v tem uživamo, najbolj pa smo veseli, če so zadovoljni in nasmejani naši otroci.

Tudi na OŠ Danila Lokarja si želimo, da bi se otroci počutili tako in veseli smo, ko je na njihovih obrazih tisti pravi, zadovoljen nasmeh. Ko jim zažarijo očke, ko tudi v učilnicah prižgemo praznične lučke… Skupaj ustvarjamo, pečemo, poslušamo zgodbe in se veliko novega naučimo.

Ob tem bi rada poudarila, kako pomembno je sodelovanje in topli odnosi med sodelavci ter kako nas bogati medsebojna pomoč.

Lahko smo hvaležni za take ljudi, ki nesebično širijo svoje ideje, znanje in pomoč med ostale zaposlene. Tako bi se rada iskreno zahvalila našemu skrbnemu hišniku Alešu Bolku, ki nam kadarkoli pomaga pri izvedbi pripomočkov za otroke, ko pridemo do še tako zahtevnih idej.

Hvala tudi prijazni knjižničarki Nataši Markič, ki nam vliva veselje in voljo do branja in nas seznanja z literaturo tudi na drugačne načine…

V teh pred prazničnih dneh, vam želim, da bi prav vsak izmed vas znal vsaj malo postati, si vzeti toliko časa, da začuti to toplino in ljubezen, ki si jo delimo z našimi-vašimi otroki, ki nam jo vračajo na prav poseben način…

Želimo Vam lahkotno leto 2023!

Učenci 6.E in Tea Vidmar

Literarno srečanje ob ponovni izdaji Lokarjevega dela Na pot

V petek, 2. 12. 2022, je v šolski knjižnici potekalo literarno srečanje ob ponovni izdaji Lokarjeve novele Na pot, ki je tokrat prevedena še v angleški jezik. Srečanje sta pripravili Izidora Černigoj in Nataša Markič. Z glasbenimi točkami in recitacijami so dogajanje popestrili učenci, ki obiskujejo NIP Umetnost: Šolska produkcija in proslave, pod vodstvom Izidore Černigoj. Pogovor z ga. Ivano Slamič, ki je dobra poznavalka Lokarjevega opusa, je vodil g. Peter Avbar. Prevajalec omenjenega dela v angleški jezik, g. Kristjan Mavri, je izpostavil nekaj težav s katerimi se je pri delu soočil. Prisluhnili smo dvema krajšima odlomkoma po izboru prevajalca v angleškem jeziku. Ilustratorka Manca Blatnik in likovna pedagoginja ga. Nataša Rupnik, ki je knjigo tudi oblikovala, sta povedali nekaj besed o izboru barv, likovne tehnike in postavitve ilustracij v delu. V zaključku so učenci prebrali tri krajše odlomke iz dela Na pot. Sledila je pogostitev in sproščen klepet med udeleženci srečanja. Posebno zahvalo namenjamo učiteljema Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, Poloni Repše in Anteju Radniču, ki sta pripravila naše učence za izvedbo glasbenih točk.

Zapisali:

Izidora Černigoj in Nataša Markič

Vabilo

Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina

prireja literarno srečanje

v petek, 2. 12. 2022, ob 16.30,

v šolski knjižnici.

 

Ob tej priložnosti bomo predstavili

ponovno izdajo Lokarjeve novele Na pot,

ki je prevedena tudi v angleški jezik

in obogatena z novimi ilustracijami.

Drugošolci spoznavali pomen čebel

Petek, 18. 11., se je za vse šolarje medeno začel s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Drugošolci smo ga nato tudi medeno nadaljevali. Učitelj in čebelar Peter Čermelj nam je predstavil čebele, njihovo zelo zanimivo in dobro organizirano življenje, pot do medu ter pomen čebel za življenje vseh živih bitij. Vmes smo po čebelje zaplesali, zapeli čebelarsko himno in vsem poznane Čebelice. Dan smo nadaljevali v učilnici, kjer smo reševali različne naloge o čebelah, zaključili pa smo ga z okusno in zdravo medeno limonado. 

Ustvarjanje z glino

V sredini oktobra smo imeli drugošolci tehniški dan. Poučili smo se o glini, njenem nastanku, vrstah in uporabi le-te. Ogledali smo si izdelke, ki jih pogosto videvamo, pa vendar nismo vedeli, da so narejeni iz gline.

Po malici je k nam prišla gospa Marinka Kverh. Pokazala nam je nekaj svojih izdelkov in videli smo, da je prava mojstrica oblikovanja. Z njenimi navodili, nasveti in pomočjo so nastali naši čudoviti izdelki. Kakšni, pa naj ostane presenečenje za naše domače.

»We played together, we sang together, we smiled together!«

V sredo, 16. 11. 2022, smo učenci 1., 2. in 3. E gostili učitelje iz Irske.

Prav nič niso znali slovensko, a mi smo jih vseeno zelo dobro razumeli.

»Hello Gary, Hello Gary, how are you? Where are you Gary, where are you Gary?« Zapeli in zaplesali smo  jutranjo pesmico, se prav dobro razmigali in pričeli s poukom.

Z nami so bili pri uri matematike, kjer smo skupaj iskali geometrijska telesa in oblike. Zelo dobro so opazovali predmete v naši učilnici in nas spomnili na nekaj geometrijskih oblik, ki smo jih mi spregledali.

 Kasneje smo jih s seboj povabili na učno uro športne vzgoje, ki jo imamo enkrat tedensko z 2.B razredom in njihovo razredničarko Marto Benko.

Z veseljem smo jim pokazali sodelovanje rednih programov in oddelkov OPP NIS.

V 2. B razredu imamo že kar nekaj dobrih prijateljčkov, saj se tedensko skupaj lovimo, telovadimo, smejemo in gibamo.

Učenci in učiteljice 1.E, 2.E IN 3.E

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK Z UČENCI 1. TRIADE OPP NIS

Ob dnevu slovenske hrane, ki je potekal v petek, 18. novembra 2022, smo z učenci 1. triade OPP NIS izvedli naravoslovni dan na temo Tradicionalni slovenski zajtrk. Na ta dan so otroci zaužili zajtrk s tradicionalnimi živili. Sestavljajo ga kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vsaka sestavina Tradicionalnega slovenskega zajtrka je učencem tekom dneva predstavljala izziv.

Učenci so se preizkusili pri molži mleka na improvizirani kravi, ki jo je za to priložnost izdelal hišnik Aleš. Da se iz mleka naredi mlečne izdelke so učenci poglobili znanje s pomočjo posnetka, kako iz mleka pridelujemo še ostale mlečne izdelke, med drugim tudi maslo. Tekom dneva so sledile gibalne aktivnosti na temo čebelic, jabolk ter tekmovanje med sošolci v peki kvašenih rogljičkov. Da so bili učenci pravi peki, so poskrbeli iz podjetja Mlinotest in nam podarili šefovske kape ter predpasnike.

Naravoslovni dan smo izkoristili za aktivne oblike spoznavanja pomena skrbi za zdravje.

Učenci so polni znanja s sitimi trebuščki polnovredne slovenske hrane odšli novim izzivom na proti.

Učiteljice in učenci 1. E, 2. E in 3.E

Dostopnost